1. Kod otkoštavanja batka i zabatka je važno da znate konstrukciju mesa. Zarežite nožem mjesto na kojem se nalazi zglob batka i zabatka ali ne do kraja.
2. Otkoštavanje započnite sa zabatkom na način da zarežete meso do kosti te nakon toga vrhom noža stružete meso uz kost s obje strane. Kada ste oslobodili kost s karabatka, krećete s otkoštavanjem batka. Vrhom noža zarežete uz hrskavicu prema sredini kako bi mogli izvaditi kost. Odstranite zaostale hrskavice te višak kože kako biste dobili što ljepši komad mesa za peći.
3. Kako bi batak i zabatak pravilno pripremili, zarežite deblje dijelove mesa jer će se na taj način ravnomjerno ispeći. Lagano zarežite žilice kako tokom pečenja ne bi došlo do skupljanja mesa.
4. Začinite po želji ovisno o tome za koje ćete jelo koristiti meso
5. Kod pripreme mesa za pohanje možete odstraniti kožu dok je kod pripreme mesa za roštilj, paprikaš i slična jela poželjno ostaviti kožu na mesu.