U Slavoniji su se od davnina za vrijeme korizme jele posne slastice: slane kiflice, poderane gaće, zlijevanke, ćoravi kolač i sl. Od svih njih, oko imena poderane gaće uvijek se može započeti rasprava jer imaju toliko naziva za jednostavan komad lisnatog tijesta pečen u dubokom ulju - langošice, lepinjice, pogáče, trešče, pecipare, puškavci, mekike, uštipak...
Ovaj hrskavi slavonski specijalitet dobio je naziv jer se nekada živjelo teško, a ovakva su se jela smatrala 'sirotinjskim'. Poderane gaće su zapravo slatko dizano tijesto koje okusom podsjeća na krafne ili fritule, a jede se toplo, posipano šećerom u prahu i premazano finim domaćim pekmezom.
Ovo autohtono hrvatsko jelo okusom i izgledom podsjećaju na uspomene, na djetinjstvo, na selo, na bakinu kuhinju... Sjajno pristaju kao zakuska u poslije podnevnim satima, kao večera ili doručak.