Ponekad možete naići na pojam aioli majoneza , no ispravno ga je nazivati aioli umak. Iako je postupak sličan izradi majoneze (koriste se ulje i jaje), češnjak je sastojak koji ih razlikuje.
Ono što vam je potrebno, uz ulje, češnjak i jaja, je i sol, papar, malo limunovog soka i mala čajna žličica senfa. Time ćete postići bogati okus i kremoznu teksturu.
Aioli se može koristiti kao umak uz jela od ribe, mesa (pogotovo janjetine), ili kao dresing za salate, sendviče, peciva ili kao zanimljiv dodatak uz omlete, polpete i tjestenine.
Pravi 'boom' popularnosti ovog umaka događao se 1980-ih godina, a ubrzo su se pojavile i brojne kombinacije s dodatcima poput šafrana i čili papričica.
Tradicionalno se pripravlja i poslužuje na Mediteranu, posebice u Italiji, Španjolskoj i Francuski, ali svoje mjesto aioli je pronašao i u brojnim svjetskim kuhinjama.