Ostalo

Sočni komad mesa kao zvijezda uskršnjeg obroka

Kuhana ili zapečena u kruhu, šunka je neizostavna namirnica na svakom blagdanskom stolu.

Press
19.03.2016 13:00

Jeste li se ikada zapitali zašto uopće za Uskrs pripremate šunku? Naime, neki ovaj običaj povezuju s poganskim, pa čak i drevnim babilonskim i egipatskim legendama. Iako su to relevantne mogućnosti, na našim krajevima je priča puno jednostavnija – ljudi prije nisu mogli skladištiti meso, niti su ga mogli puno kupovati jer se nije uzgajalo mnogo stoke. Stoga, meso se jelo samo u rijetkim, posebnim prilikama, a to su najčešće bile vjerske proslave ili posebni događaji poput vjenčanja.

Danas, srećom, imamo priliku kupovati i skladištiti namirnice, stoga meso imamo dostupno kroz čitavu godinu. No, običaj se zadržao, a i recepti i priprema se prenose s koljena na koljeno. Za blagdansku šunku, koja je zvijezda uskršnjeg doručka, najvažnije je da bude dobro skuhana i da ostane sočna.Uz ovu vrstu mesa savršeno odgovaraju jaki začini poput lovora, a i peršin je dobro došao – stavite ih u vodu u kojoj kuhate rolanu šunku i ona će biti lijepo aromatizirana.

Ukoliko se odlučite na šunku u kruhu, važno je zamijesiti kvalitetno dizano tijesto, kojim se zatim šunka omotava. Sve treba dobro zatvoriti, te peći u nauljenom limu. Na kraju se može premazati mašću ili otopljenim maslacem kako bi se korica lijepo zapekla. Recept i upute možete pronaći ovdje.

Uz pisanice i šunku, neizostavni su hren i mladi luk, a sve izbalansirajte s finim sirom ili hrskavim rotkvicama.