Ostalo

Soparnik – lagano jelo koje se pripremalo u dane posta

Soparnik je tradicionalno hrvatsko jelo koje potječe iz Dalmacije, sprema se već od vremena Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama. Jako je lagano jer se priprema od blitve i beskvasnog tijesta te luka, no upravo zato što je tako jednostavno u njega je moguće dodati još puno toga.

Press
11.02.2016 17:28

Soparnik, elenjak, uljenak ili prisnac je autohtono hrvatsko jelo kojeg su naše bake spravljale od namirnica dostupnih u svakom domaćinstvu: brašna, blitve, crvenog luka (kapule), maslinova ulja i češnjaka. Nekad uobičajeno jelo siromaške kuhinje, koje se pripremalo u dane posta, danas se nudi gostima i prijateljima u svečanim prigodama.

A kako se vremena mijenjaju, tako polako postajemo svjesni vrijednosti autohtonih jela pa je ovaj specijalitet stare Poljičke republike upisan na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara uz kulen, zagorske štrukle, sinjske arambašiće, brački vitalac, rapsku tortu, paški sir i pogaču lucišćak.

Honorata i Josip u stres-testu pokušali su napraviti svoju inačicu soparnika, jer su u dućanu umjesti blitve uzeli drugu namirnicu. S obzirom da nisu osvojili nepce članova žirija Tri, dva, jedan – kuhaj!", večeras će, pukim slučajem, imati popravni ispit. Naime, Katarina i Tomislav iz Crvenog tima na kuhinjskoj jedinici će Honorati i Josipu ostaviti iznenađenje – pravit će originalni soparnik prema Katarininom i Tomislavovom popisu namirnica!

Hoće li Honorati i Josipu ići sve od ruke, pogledajte već večeras u 20:50 sati na RTL-u!