Soparnik, uljenjak, zeljanik, sve su to nazivi za tradicionalnu hrvatsku pitu od blitve. Postoji mnogo varijacija ovog jela, a kako glasi tradicionalni soparnik recept , pročitajte u nastavku.
Za pripremu vam je potrebno:
Za tijesto :
- 500 g brašna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 250 ml vode
- sol
Za nadjev :
- 1 kg blitve
- 5 komada mladog luka
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg peršina
- sol
Za premaz :
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
(FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Soparnik recept :
Sve sastojke za tijesto ubacite u jednu posudu i umijesite kompaktnu smjesu. Sada tijesto podijelite na dva jednaka dijela i ostavite ga u posudama da odstoji petnaestak minuta. Za to vrijeme operite blitvu te joj odrežite tvrde dijelove stabljike. Posušite je i izrežite na trakice te ubacite u zdjelu. Sada joj dodajte maslinovo ulje, nasjeckani peršin i narezani mladi luk. Posolite i sve zajedno izmiješajte.
Kada se tijesto diglo, jednu polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u oblik kruga pa gaubacite u pleh za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i na njega stavite drugi dio tijesta koji ste također razvaljali kao prethodni. Spojite rubove tijesta i podvrnite prema dolje.
Sada površinu tijesta izbodite vilicom pa pleh ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40 minuta.
Kada soparnik izvadite iz pećnice, premažite ga mješavinom usitnjenog češnjaka i maslinovog ulja. Ovaj tradicionalni soparnik recept idealan je kada se poželite slanog deserta.