Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
specijalitet

Soparnik recept - tradicionalna hrvatska pita od blitve

Pitate se kako kod kuće pripremiti ovaj slani desert, soparnik recept? Pročitajte u nastavku

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
RTL.HR/ 24.5.2021. u 6:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Soparnik, uljenjak, zeljanik, sve su to nazivi za tradicionalnu hrvatsku pitu od blitve. Postoji mnogo varijacija ovog jela, a kako glasi tradicionalni soparnik recept, pročitajte u nastavku. 

Za pripremu vam je potrebno:

Za tijesto

  • 500 g brašna 
  • 3 žlice maslinovog ulja 
  • 250 ml vode
  • sol

Za nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • 1 kg blitve
  • 5 komada mladog luka
  • 50 ml maslinovog ulja 
  • 2 žlice svježeg peršina 
  • sol

Za premaz

  • 3 češnja češnjaka 
  • 2 žlice maslinovog ulja
Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Image
Grgo Jelavic/PIXSELL

(FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL) 

Upravo se čita

Soparnik recept:

Sve sastojke za tijesto ubacite u jednu posudu i umijesite kompaktnu smjesu. Sada tijesto podijelite na dva jednaka dijela i ostavite ga u posudama da odstoji petnaestak minuta. Za to vrijeme operite blitvu te joj odrežite tvrde dijelove stabljike. Posušite je i izrežite na trakice te ubacite u zdjelu. Sada joj dodajte maslinovo ulje, nasjeckani peršin i narezani mladi luk. Posolite i sve zajedno izmiješajte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada se tijesto diglo, jednu polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u oblik kruga pa ga ubacite u pleh za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i na njega stavite drugi dio tijesta koji ste također razvaljali kao prethodni. Spojite rubove tijesta i podvrnite prema dolje. 

Sada površinu tijesta izbodite vilicom pa pleh ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40 minuta. 

Kada soparnik izvadite iz pećnice, premažite ga mješavinom usitnjenog češnjaka i maslinovog ulja. Ovaj tradicionalni soparnik recept idealan je kada se poželite slanog deserta. 

RTL.HR/ 24.5.2021. u 6:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba