Ostalo

Soparnik recept - tradicionalna hrvatska pita od blitve

Pitate se kako kod kuće pripremiti ovaj slani desert, soparnik recept? Pročitajte u nastavku

RTL.hr
24.05.2021 06:00

Soparnik, uljenjak, zeljanik, sve su to nazivi za tradicionalnu hrvatsku pitu od blitve. Postoji mnogo varijacija ovog jela, a kako glasi tradicionalni soparnik recept , pročitajte u nastavku.

Za pripremu vam je potrebno:

Za tijesto :

- 500 g brašna

- 3 žlice maslinovog ulja

- 250 ml vode

- sol

Za nadjev :

- 1 kg blitve

- 5 komada mladog luka

- 50 ml maslinovog ulja

- 2 žlice svježeg peršina

- sol

Za premaz :

- 3 češnja češnjaka

- 2 žlice maslinovog ulja

Soparnik

(FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Soparnik recept :

Sve sastojke za tijesto ubacite u jednu posudu i umijesite kompaktnu smjesu. Sada tijesto podijelite na dva jednaka dijela i ostavite ga u posudama da odstoji petnaestak minuta. Za to vrijeme operite blitvu te joj odrežite tvrde dijelove stabljike. Posušite je i izrežite na trakice te ubacite u zdjelu. Sada joj dodajte maslinovo ulje, nasjeckani peršin i narezani mladi luk. Posolite i sve zajedno izmiješajte.

Kada se tijesto diglo, jednu polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u oblik kruga pa gaubacite u pleh za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i na njega stavite drugi dio tijesta koji ste također razvaljali kao prethodni. Spojite rubove tijesta i podvrnite prema dolje.

Sada površinu tijesta izbodite vilicom pa pleh ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40 minuta.

Kada soparnik izvadite iz pećnice, premažite ga mješavinom usitnjenog češnjaka i maslinovog ulja. Ovaj tradicionalni soparnik recept idealan je kada se poželite slanog deserta.