Poriluk je povrće kojemu sezona traje od početka jeseni pa sve do kraja proljeća, a zbog velike količina vitamina, idealan je izvor hranjivih sastojaka tijekom zimskih dana.
Poriluk sadrži vitamine C, E, gotovo sve vitamine grupe B i karotin te velike količine kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza i male količine natrija. Iako većina koristi samo bijeli dio poriluka, važno je napomenuti da u zelenom dijelu ima gotovo dvostruko više hranjivih sastojaka nego u bijelom. Odlično je povrće za detoksikaciju i smanjenje tjelesne težine jer ima jako malo kalorija - samo 70 na 100 grama.
Poriluk se nalazi u grupi povrća zajedno s češnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem te posjeduje slične karakteristike kao navedene namirnice, ali ima znatno blaži okus i miris zbog čega je česta namirnica u pripremama variva, rižota i sličnih jela.
Poznati hrvatski chef Tomislav Špiček odlučio je započeti sezonu ove iznimno vrijedne namirnice jednim zanimljivim receptom - tartom od poriluka!
Tart , ili u prijevodu pita, je tradicionalno francusko jelo koje je lako napraviti jer se sastoji od prhkog tijesta i nadjeva od povrća ili voća.
U ovom receptu prhko tijesto će se peći čak dvaput. Isprva vrlo kratko, a potom s nadjevom koji se sastoji od poriluka, royal smjese (od vrhnja ili mlijeka, jaja i začina), krušaka, komadića camembert sira i pinjola.
Sastojci:
1 poriluk
Sir Camembert
2 kruške
100 g pinjola
4 jaja
250 g maslaca
500 g brašna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160C te u posudu dodajte lagano otopljeni maslac, prstohvat soli, 2-3 žlice vode i brašno te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu za tijesto. Nakon toga ga razvaljajte i stavite u kalup za pite. Prije pečenja ga izbodite vilicom i stavite u zagrijanu pećnicu na 15-ak minuta. Nakon toga ga izvadite i napunite nadjevom za koji ćete pomiješati jaja, poriluk narezan na kolutiće, nasjeckane kruške i sir. Sve zajedno stavite ponovno u pećnicu i pecite 30-ak minuta.
Dobar tek!