Ostalo

Špiček iskreno: 'Otac je htio da postanem puškar!'

Chef Tomislav Špiček, koji petu sezonu za redom vodi kulinarski show Tri, dva, jedan – kuhaj!", govori o odrastanju i svojim počecima.

Press
30.09.2017 14:00

I dok mnogi vole pratiti chefa Tomislava Špičeka u kulinarskom showu Tri, dva, jedan – kuhaj!" , njegove specijalitete mogu probati u restoranu Kaptolska klet, gdje je šef kuhinje. Dobro raspoloženi 43-godišnji Tomek prisjetio se svog profesionalnog puta, ali i prvog jela, koje je pripremao.

Prvo jelo nikada neću zaboraviti. Bile su to šnenokle u sedmom razredu osnovne škole na satu domaćinstva. One su poznate još kao paradižot i salzburški žličnjaci", otkrio je Tomek te dodao kako je najbolji osjećaj u kuhinji kad vidiš da je nešto dobro odrađeno i da su gosti zadovoljni tvojim jelom.

Špiček je osnovnu školu završio u Poljanici, a potom srednju ugostiteljsku u Zagrebu. Na praksu je odlazio u Esplanadu i odmah nakon škole dobio posao. Potom je Špiček otišao u vojsku, gdje je bio intendant, a prva četiri mjeseca snajperist. Moj otac je htio da budem puškar, odnosno da lovcima popravljam puške, stoga je bio jako ponosan na mene što sam bio u vojsci!", objašnjava Tomek i dodaje da je tijekom Domovinskog rata kuhao tisućama ljudi te mu je to bilo jedno zanimljivo iskustvo.

U ratnim se uvjetima zapravo i dobro jelo. Imali smo vojne kuhinje u kojima smo u kotlima pripremali razna variva, mesa i petkom ribe", zaključuje Špiček, koji se poslije ratnog doba vratio u Esplanadu pa onda ubrzo dobio posao u ribljem restoranu u Gajevoj. Potom je radio u klubu A.G. Matoš, zatim je sezonu odradio u Slanici u hotelu. Nakon toga Tomek odlazi u Tuheljske Toplice, gdje se vjenčao sa suprugom Višnjom, a onda je počeo raditi u Okrugljaku i Baltazaru, gdje je proveo najviše godina kao šef kuhinje.

Iskusni chef Tomislav Špiček objašnjava kako ga je upravo taj put naveo da se zaljubi u kuhanje, a najsretniji je kada vidi osmijeh na licima ljudi koji ga posjećuju u Kaptolskoj kleti.