Upornost je prva odlika dobrog kuhara. Moraš imati vremena i volje da stalno ulažeš u sebe, u svoje znanje i usavršavanje. To je zanimanje koje se uči iz knjiga, ali je praksa itekako bitna jer moraš boraviti u kuhinji, učiti se timskom radu, ali i psihologiji da bi postao dobar kuhar. Čovjek koji radi u kuhinji mora biti vrijedan, a drugo je želja i koliko je ta osoba spremna naučiti", odgovorio je Tomislav Špiček na pitanje što, po njegovom mišljenju, čini dobrog kuhara te dodao da u kuharstvu ne možeš računati na radno vrijeme jer kuhari rade i svecima i petcima" te često kuhaju na svoje rođendane, a s gostima i kolegama u kuhinji slave Nove godine.
Proslavljeno televizijsko kuharsko lice opazio je kako, zbog sve užurbanijeg načina života, ljudi ne paze što i kada jedu. Međutim, smatra da se to polako mijenja zahvaljujući i kulinarskim emisijama i showovima.
Primijetio sam da sve više mladih naraštaja želi kuhati. Vidi se da se bave kuhanjem kod kuće... Ljudi puno rade, kad dođu kući skuhaju nešto na brzinu za kasni ručak ili večeru. No, zahvaljujući tim emisijama o hrani i showovima, uspiju unijeti novitete u svojoj prehrani. Ponajprije da svojoj obitelji, djevojci ili prijateljima ponude nešto što nije uobičajeno u hrvatskoj kuhinji. Vjerujem da Hrvati vole eksperimentirati, pogotovo kada imaju vremena za kuhanje i ako kuhaju za osobe koji to vole cijeniti. No, najčešće su orijentirani na komad mesa i prilog, klasičan topli obrok. Hrvati su, općenito gledajući, veliki gurmani. Volimo dobro jesti, ali i najesti se. Volimo tradicionalnu hranu, onu koju nam je kuhala naša baka ili mama", objasnio je Špiček.