Vrijeme pripreme: 60 minuta
Broj osoba: 4
Sastojci
- Prepelica
- Ječam
- Poriluk
- Majčina dušica
- Šipak
- Konjak
- Mrkva
- Ulje
- Špek
Tomislav Špiček je tijekom svoje prezentacije pripreme prepelica s ječmom i porilukom Crvenom timu naglasio da pripaze na redoslijed kuhanja namirnica. Prvo trebaju pristaviti temeljac kako bi još vrućeg stavili u tavi. U pravom trenutku trebaju staviti kuhati ječam i na vrijeme uključiti pećnicu u kojoj će zgotoviti jelo. Također trebaju dobro zapržiti gljive, te paziti na količinu sluzi u ječmenoj kaši i na trenutak kada temeljac dodaju pticama.
Špiček savjetuje da prepelice kupite u komadu, ali je prepolovite po dužini, operite,skinite žutu kožicu s perjem i začinite sa solju i paprom. Njihovo meso je delikatesa , no svoje prepelice obložite pancetom, najviše oko prsa gdje je najviše mesa. Tava na kojoj će se peći prepelice mora biti vruća. Prepelice se peku uz češnjak u ljusci, majčinu dušicu i mrkvom, a flambirat će se sve zajedno s konjakom (alkohol treba ispariti do kraja). Potom izbaciti masnoću, sve podliti s malo pilećeg temeljca i staviti u pećnicu na 15-tak minuta na 200C da se ravnomjerno završi jelo.
Ječam ne bi smjeli ispirati nakon kuhanja, jer je za povezivanje s porilukom potrebna sluz, odnosno škrob koji će ječam ispustiti najviše pred sam kraj kuhanja.
Špiček savjetuje da se poriluk prereže popola po dužini te se ispere zemlja između listova pod vodom. Režite ga na malo deblje kriške i poprži se na masnoći. Mrkvu ogulite i prerežete također popola.
Kako je Špiček pripremio prepelice, pogledajte ovdje: