Ostalo

Špičekovi savjeti: Priprema tri vrste tjestenine

Naš Tomek dijeli savjete kako napraviti široke rezance, rezance za juhu i krpice.

RTL
27.03.2018 13:33

1. U veću zdjelu uspite oštro brašno, napravite udubinu u sredini brašna u koju ćete dodati dva jaja te dva žumanjka koja će dati lijepu žutu boju vašoj domaćoj tjestenini. Za kraj dodajte malo soli i malo suncokretovog ulja.

2. Mutite vilicom do trenutka kada vam postane teško vilicom razraditi tijesto. Iz zdjele izvadite malo brašna, pospite po radnoj površini te rukama mijesite tijesto dok ne postane glatko. Raspodijelite tijesto na tri jednaka dijela te još jedanputa svaki taj dio premijesite. Tijesto prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi posušilo. Ostavite da "odmori" 20 minuta.

3. Sada tijesto valjkom tanko razvaljajte i ostavite da se malo posuši. Svaku koru razvaljanog tijesta pospite brašnom kako se ne bi slijepilo prilikom rezanja.

Sada slijedite postupke za izradu pojedine vrste tjestenine:

ŠIROKI REZANCI: zarolajte tijesto koje ste netom posuli brašnom. Nožem režite na jednake dijelove, debljine od otprilike 1 cm.

REZANCI ZA JUHU: pobrašnjeno tijesto narežite na 4-5 cm široke trakice. Trakice stavite jednu na drugu te još jedanputa tijesto zarežite po pola. Stavite jednu polovicu narezanog tijesta na drugu polovicu te narežite na tanke rezance.

KRPICE: pobrašnjeno tijesto narežite na jednake dijelove okomito, a zatim vodoravno kako bi dobili male kvadratiće. Tijesto na kraju mora poprimiti izgled "rešetke".

Biti će vam potrebno otprilike 40-60 minuta za pripremu tri vrste predivne domaće tjestenine. Nakon što je jednom probate, naći će se često na vašem jelovniku.

Još Špičekovih trikova pogledajte OVDJE.