Ostalo

Špinat – pun pogodak za velike i male

Kandidati showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' u polufinalnoj epizodi pripremat će ovu iznimno vrijednu namirnicu koja može biti ključna za prolazak u finale.

Press
07.12.2017 18:00

Špinat je jedan od najboljih izvora folne kiseline , kojapridonosigrađi crvenih krvnih stanica za one koje pate od anemije, a zbog istog razloga se predlaže kao zdravi obrok za trudnice. Uz folnu kiselinu, obavezno se moraju spomenuti vitamini A, B i C, magnezij, kalij, kalcij i neizostavno željezo. Sve to daje mu status 'čistača' organizma, a pritom stabilizira metabolizam i povećava imunitet.

U našim ga krajevima najčešće jedemo na mlijeku kao umak, uz rižu, ili ako je iznimno mlad (baby špinat), može se jesti sirov na salatu. Ipak, ukoliko ga termički obrađujete važno je znati kako se priprema.

Prvi savjet je da ga se opere u dubokoj posudi, tako da se potopi u vodi – naime, špinat raste na pješčanim podlogama, stoga potapanjem ostatci pijeska padaju na dno i lakše ga je očistiti. Najbolje ga je kuhati na pari, ne duže od desetak minuta, ili blanširati, te zatim baciti vodu, jer tako se neće izgubiti sve zdrave namirnice, a sve potencijalno štetne će otići s vodom.

Špinat se odlično slaže s vrhnjem, svježim sirom, rižom, maslacem, češnjakom, tjesteninom i blagim mesom poput piletine. Može biti dio raznih quicheva, pita, složenaca i salata.

Hoće li Anto i Antonio te Morana i Domagoj znati kako pravilno pripremiti špinat, ne propustite pogledati večeras u 21:40 sati na RTL-u!