Ostalo

Sporo kuhana svinjska lopatica je najfinije meso. Evo kako ćete je napraviti...

Svinjsku lopaticu, sporo kuhanu i trganu u manje trakice, možete koristiti za tisuću različitih jela.

RTL
23.02.2016 09:18

Donosimo nekoliko savjeta kako spremiti svinjsku lopaticu u obrok koji traje tjedan dana.

Što kupiti?

Možete birati između komada s kosti i bez. Odaberite onaj koji više volite. Komad s kosti je potrebno malo duže kuhati, ali kost daje mesu sočniji okus. Dio bez kosti je praktičan jer ga možete narezati na manje komade i skratiti vrijeme pripreme. Ovu metodu kuhanja možete koristiti na svim količinama mesa, ali standard je 1.5 kg- 2.5 kilograma bez kosti ili 2.5 kg - 3 kg sa kostima. Ovo će vam dati otprilike 10 šalica isjeckanog mesa, što je dovoljno za prehranu jedne osobe punih tjedan dana. Kuhanje svinjske lopatice će vam oduzeti cijelo poslijepodne, ali isplati se. Ako ne planirate odmah sve pojesti, možete višak spremiti u zamrzivač i iskoristiti za neki sljedeći obrok.

Kuhanje svinjskog mesa

Kuhanje svinjske lopatice je zapravo vrlo jednostavno, ali zahtjeva dosta vremena. Meso lopatice je dosta tvrdo pa ga je potrebno duže kuhati. Na niskoj temperaturi, želatina u lopatici se topi i daje mesu poseban okus, a to ne možete požurivati!

Stavite meso u pećnicu i dodajte mu tekućinu (juha, pivo ili nešto drugo) tako da je meso djelomično potopljeno, a zatim ga pokrijte s poklopcem ili folijom te ostavite da se lagano kuha na nekoliko sati. Meso je gotovo kad je toliko mekano da se raspada, tj. povlači s kosti ako ga pečete s njom.

Što nakon kuhanja?

Ovako kuhana svinjetina , koju zatim možete natrgati na trakice radi lakšeg korištenja, može se koristiti za bezbroj jela.

Možete napraviti sendviče od svinjetine ili je iskoristiti za pizzu. Također je odlična u kombinaciji s tjesteninom i meksičkim tacosima. Višak mesa slobodno zamrznite i iskoristite neki drugi dan.

Začine birajte po vlastitom ukusu, a u nastavku ćemo nabrojati neke od najpopularnijih kombinacija.

Kombinacije začina :

- Jednostavnost- samo lovorov list bez ikakvih drugih začina

- Za roštilj, začinjena svinjetina za sendviče, tacose i pizze: kumin, paprika, smeđi šećer, senf

- Za tjestenine, raviole i složence: svježi ili suhi origano, timijan, ružmarin, estragon, lovorov list

- Meksička svinjetina (enchilada, burritosi, tacosi): kumin, čili u prahu, suhi origano, češnjak u prahu

- Azijska svinjetina (dobro uz rižu ili kinesku tjesteninu): anis, klinčić, komorač, korijandar, cimet

Isprobajte ovo odlično jelo koje nije nimalo komplicirano, nego samo zahtjeva malo dobre volje i nekoliko sati vašeg vremena. Vjerujte nam, oduševit ćete svoju obitelj i prijatelje!