Ostalo

Srdela: Mala riba, puno mogućnosti

RTL
03.03.2016 11:47

Srdela je najvažnija riba u hrvatskom ribolovu te zauzima oko 60 posto cjelokupnog izlova ribe na Jadranu. Ime je dobila po talijanskom otoku Sardiniji, a u Hrvatskoj je još poznata pod imenom sardina, srđela i šardela. Srdela spada u skupinu poznatu pod nazivom sitna plava riba".

Srdelu ćete najlakše prepoznati po povećim ljuskama i izduženom tijelu, od kojeg je gornji dio moderozelene boje, a donji srebrenkast. Prosječna težina iznosi oko 3 dag, a najviše može težiti 8 dag.

Ova plava riba se ističe ukusnim mesom, lako je probavljiva i spada među najjeftinije ribe koje možete kupiti svježe. Osim u svježem obliku, srdelu možete kupiti i konzerviranu, a u primorskim krajevima vrhunsku poslasticu predstavlja usoljena srdela.

Kod srdele vrijedi izreka Dobre stvari dolaze u malom pakiranju" jer ona iznimno blagotvorno djeluje na zdravlje čovjeka.

Naime, u 100 grama srdele nalazi se 5 grama masti i 18 grama visokokvalitetnih bjelančevina, a ostatak je voda. Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju krvni tlak, sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka te poboljšavaju cirkulaciju krvi. Srdela je također bogata raznim vitaminima i mineralima, od kojih se najviše ističu B vitamini, vitamin D i vitamin A te fosfor i magnezij. Srdele su također niskokalorične jer sadrže tek 130 kalorija na sto grama.

Da rezimiramo, zašto volimo srdelu ? Srdela je omiljena plava riba jer je dostupna tijekom cijele godine, priprema je vrlo jednostavna, cjenovno je povoljna i iznimno je zdrava.

Liječnici i nutricionisti preporučuju ribu minimalno dva puta tjedno, stoga zavirite u ponudu Konzum ribarnica u kojima je krenula akcija svježe sezonske ribe.