Ostalo

Srneće meso omiljeno kod lovaca

Meso mlade srnetine je jedro i ne treba ga stavljati u marinadu, dok je meso starije srne tamnije boje i poželjno ga je marinirati prije pečenja kako bi omekšalo i poprimilo aromu začina i dobilo na pikantnosti.

Press
08.03.2016 19:15

Meso divljači poput divljeg zeca, jelena, srne, pa čak i vepra te pojedinih divljih ptica može se naći u mesnicama i u bolje oskrbljenim dućanima. Budući da su divlje životinje znatno aktivnije i puno se kreću, njihovo je meso manje masno i kompaktnije, ima više vezivnih vlakana, pa se pod obveznim smatra stavljanje takvog mesa u rasol .

Najbolji način pripreme divljači jest pirjanje, čime se dobivaju ukusni umaci koji se služe s tijestom, njokima, krušnim okruglicama i uz obvezan dodatak slatko-kiselog džema dobivenog iz pojedinih vrsta voća: brusnica, borovica, drenjina ili smokava.

Srnetina je omiljeno meso divljači koja se lovi i u našim šumama. Svojstvenog je mirisa koji se djelomično gubi nakon mariniranja. Preporuča se srneće odreske koje ste premazali smjesom od soli, zgnječenog papra i ružmarina ispecite u tavi i poslužite uz kompot od jabuka i kupina ili, pak, odreske premažite senfom u koji ste dodali zgnječene borovnice, papar i sitno nasjeckani češnjak. Pečene odreske poslužite uz umak od pečenja, kojem ste dodali crveno vino i džem od crvenog ribiza.

Srnetina je odlično meso i za gulaše, đuveđa i čobance zbog žilavosti, ali i pašteta .