Kao i brojni drugi izrazi, abfal je germanizam i dolazi od riječi abfall, što znači otpadak. Misli se na krajeve tijesta koji se odrežu kada se rade štrudle ili kuhane štrukle. Kako je hrana oduvijek skupa, nikada se nije bacala, pa su kuharice našle način kako iskoristiti i zadnju mrvicu brašna.
Oni se mogu razvaljati i posušiti kao rezanci za juhu, a zatim natrgati, skuhati i poslužiti uz umak po želji. No, postoji i opcija gdje se sirovo tijesto trga i baca u kipuću vodu koja se posolila – tada nastaju zalogaji konzistencije i okusa sličnog njokama.
Takvi kuhani trganci se najčešće serviraju uz kiselo vrhnje koje se doda na zagrijanu mast, a po želji se na vrhu mogu naći i dinstani luk, poprženi špek ili svježi kravlji sir – izbori je velik onoliko koliko vi imate ideja! Za sladokusce su tu mak i mljeveni orasi, ali mi vam savjetujemo da iskušate sve ono što najviše volite!
Često se može čuti da je to bila 'sirotinjska hrana' na kojoj su velike obitelji s puno djece preživljavale, ali danas se ponovno vraćaju na menije, tako da čak i pivnice imaju nekoliko varijanti trganaca – super prilika za domaće, ali i turiste!