Baš kako joj i ime govori, amarant je besmrtna žitarica, po izgledu nalik na proso, koja je ponovno postala popularna prije dvadesetak godina sve raširenijim trendom konzumacije organske i zdrave hrane. U 16. stoljeću je bila osnovna žitarica Južne Amerike te je, baš poput quinoe, prehranjivao domorodačka plemena. Kod nas je također poznat kao šćir, štir ili rumenika.
Amarantje bogat izvor bjelančevina i preporuča se vegetarijancima kao nadomjestak za meso. Sadrži visoke količine aminokiselina te je bogat kalcijem, vlaknima i željezom. Odličan je izvor proteina i željeza,a samo jedno zrno sadrži čak dva puta više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice. Smatra se da se redovitim konzumiranjem amarantha može smanjiti količina lošeg kolesterola u krvi, a preporučuje se i kao žitarica za početak dohrane, jer je niskoalergen te ne sadrži gluten.
Amarantse kuha 25 do 30 minuta u omjeru 1 šalica amarantha na 2,5-3 šalice vode. Dobro se miješa s povrćem u varivima. Postoji oko 60 različitih vrsta amaranta, a neke imaju i jestivo lišće te se, kada su mlade, mogu konzumirati kao povrće. Osim što se mogu kuhati, sjemenke se mogu kuhati, koristiti za proizvodnju ulja, žitnih pahuljica i brašna. Može se dodati u variva, razne umake ili salate.
Ovu zdravu žitaricu dobile su Đurđica i Mateja te Marica i Silvijana, a hoće li ju znati pravilno iskoristiti, ne propustite doznati večeras u novoj epizodi "Tri, dva, jedan - kuhaj!" u 21 sat, na RTL-u!