Ostalo

Što je garam masala?

Ana i Zlatko pozvali su u pomoć Špičeka kako bi doznali kako se koristi najpoznatija indijska mješavina začina.

Press
21.03.2017 10:03

Kvalifikacijski tjedan kuhanja nije počeo najbolje. Natjecateljima će možda danas biti dan za pamćenje jer će pustiti maštu na volju. Osim što moraju ispoštovati tjedni zadatak, odnosno paziti na odabir začina, natjecatelji također trebaju pripremiti toplo predjelo i glavno jelo unutar 60 minuta.

Ana i njezin otac Zlatko odlučili su za glavno jelo napraviti puretinu na indijski način, te su zbog toga zatražili poseban začin garam masala. Međutim, s istim se začinom prije nisu susretali,pa su 'pozvonili' upomoć.

Tomislav Špiček nije im bio od prevelike koristi jer se on s istim začinom nije koristio u svojoj kuhinji. No, svakako ih je savjetovao da meso svakako začine s tek 1/3 čajne žličice, te dodaju još ako je potrebno jer je garam masala vrlo jak.

Naime, garam masala je osnovna smjesa glavnih začina južno-azijske kuhinje koji se mijenjaju ovisno u kojoj se regiji ili državi nalazili. Neki od uobičajenih sastojaka su crni i bijeli papar, klinčić, list malabara, dugi papar (poznat kao pippali), crni kumin (poznat kao shahi jeera), sjeme kumina, cimet, crni, smeđi i zeleni kardamom, muškatni oraščić, anis i sjeme korijandera. Ponekad im se dodaju orasi, luk ili češnjak, a nekad se začini miješaju s vodom, octom ili pak kokosovim mlijekom, pa se od cijele smjese napravi pasta.

Riječ garam označava intenzitet začina, ali ne i koliko je ljuta, dok zajedno s riječi masala znači vrućinu.