Ostalo

Što je gluten i gdje se sve nalazi?

Kandidati showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' u ovom će tjednu trebati pripremiti jela bez glutena. U nastavku možete pročitati koje namirnice sadrže gluten i što to zapravo znači.

Press
16.10.2017 20:00

Gluten u doslovnom prijevodu s latinskog znači ljepilo'. To je ljepljiva i elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u mnogim žitaricama poput pšenice, raži, ječma, pira i zobi.Gluten čini tijesto ljepljivim i daje mu elastičnost pa je zbog toga sastavni dio svih pekarskih i slastičarskih proizvoda.No postoje i žitarice koje ne sadrže gluten, a neke od njih su kukuruz, heljda, proso, smeđa riža i dr.

Osim što ga možemo pronaći u kruhu, pecivima, pizzi, kolačima ili tjestenini, gluten se koristi u industrijskoj hrani u svrhu zgušnjavanja i povezivanja prehrambenih proizvoda, a nalazimo ga i u mliječnim,ali i kozmetičkim proizvodima te lijekovima. Često se krije i u aditivima, konzervansima i stabilizatorima hrane pod nazivom 'biljni protein' ili 'modificirani škrob'. Njegova je rasprostranjenost velika i konzumiramo ga u različitim vrstama proizvoda.

Ako želite pripaziti na unos glutena, prvenstveno se trebate upoznati s korištenjem dozvoljenih žitarica i škrobnih proizvoda te obavezno čitati sastav proizvoda koje kupujete kako biste bili sigurni da se u njemu ne krije gluten.

Dozvoljene namirnice su: amarant, aru, heljda, slanutak (leblebija), kukuruz/kukuruzni škrob, lan, brašno od orašastih plodova/graha/sjemenki, proso, riža (mekinje / brašno), sago, kineska šećerna trska, soja (ali ne i većina soja-umaka), tapioka, tef, quinoa, krumpirov škrob ili brašno.

Namirnice koje biste trebali izbjegavati su: ječam i ječmeni slad, mekinje, bulgur, kuskus, pšenica (sve vrste), pšenične mekinje/klice/škrob, bijelo brašno, durum, seitan, zob, griz, raž, matzo brašno.

Hoće li kandidati showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' uspjeti skuhati jelo bez glutena, pogledajte sutra u 21 sat na RTL-u!