Poznati smo obožavatelji janjećeg mesa, pa mu se veselimo i za nadolazeći praznik. Mnogi ga preferiraju skinutog vrućeg s ražnja negdje u Lici, ali mi danas pišemo o onome kojem pripremamo u toplini vlastitog doma.
Janjetinu je važno dobro začiniti – potrebno je dosta soli, a savršeno se sljubljuje s češnjakom, limunovom koricom, ružmarinom i origanom. Ukoliko imate prilike, predlažemo da nabavite meso životinje koja je rasla u priobalju, jer će zbog aromatičnih bilja koje konzumira, meso biti sočnije.
Ovo mlado meso može se našpikati češnjakom i slaninom, te ga je važno stalno podlijevati njegovim vlastitim sokovima, jer je inače sklono sušenju. Ukoliko mu fali te prirodne masnoće, možete je nadomjestiti vodom i malo maslinova ulja.
Kao prilog, svi već znamo, neizostavni su mladi krumpir, koji se peče u istom limu, te tako dobiva posebnu aromu. Uz to, nikako se ne smije zaboraviti mladi luk ili kapulica, rotkvice, ali i blanširanim graškom ili mrkvom.
Ako se osjećate avanturistički nastrojeni, možete pripremati i janjeće kotlete, popularne lamb chopse. Meso na njima mora ostati rozo i podatno, ali dovoljno termički obrađeno da se lako odvoji od kosti. Uz to odlično ide umak od gljiva i neka vrsta svježe salate.