Ostalo

Stroganoff

Press
30.03.2016 12:14

Biftek Stroganoff " je poznato rusko jelo s francuskim porijeklom. Postoje brojne legende koje se vežu za njegov nastanak, no najuvrježenija je da ga je izmislio slavni francuski kuhar i veliki gurman Charles Brière 1891. godine u Sankt Peterburgu, kada je bio u službi grofa Pavela Aleksandrovića Stroganova.

U želji da ugodi ukusu svog ruskog poslodavca, Brière je prilagodio recept za francuski goveđi gulaš time što je u njega dodao kiselo vrhnje (rus. smetana) i koristio luk, rajčicu i nakratko popržene gljive, te se posluživao uz dinstane krumpire i kisele krastavce. Novo je jelo nazvao po grofu u skladu s tadašnjim običajem da raskošna jela dobiju imena aristokrata.

Od sredine 19. stoljeća biftek Stroganoff" postao je općepoznato jelo i dobio je zapaženo mjesto u knjizi Poklon za mlade domaćice" Elene Molohovec, ruskoj kulinarskoj bibliji" predrevolucionarnog vremena. Ovo jelo našlo se i u kuharici L' Art culinaire" iz 1891., a ubrzo nakon toga i u priručniku Larousse gastronomique", gdje se nalazi i danas.

Nakon Revolucije 1917. rusko plemstvo raselilo se po cijelom svijetu, zajedno sa svojim običajima . Tako su i kineski kuhari došli u dodir s biftekom Stroganoff", ali su ga prilagodili izostavši kiselo vrhnje, a dodavši svoje začine i služili ga uz rižu. Odatle su američki vojnici recept donijeli u svoju zemlju tijekom 1940-ih, no tamo se služi uz tjestenine s jajima.