Važno je znati da se štrukli mogu pripremati i kuhanjem i pečenjem. Ovo tradicionalno jelo hrvatskog Zagorja proširilo se po čitavoj Hrvatskoj, a najpoznatiji zagrebački hotel Esplanade i danas ga drži na svojem meniju.
Jedan od prvih zapisa, točnije recepata za štrukle nalazimo u kuhar ici Nova z-kup szlozena zagrebechka szokachka kniga , točnije Zagrebačkoj šokačkoj knjizi iz 1813. godine, ali su se štrukli i puno prije pripremali u obiteljskim kuhinjama. Da su ostale popularne i do danas, dokazuje činjenica da Krapinsko-zagorska županija popularnom Štruklijadom odaje počast ovom obroku.
Za izradu štrukli najvažnije je tijesto – ono mora biti meko, glatko i tanko razvaljano, a to će se najlakše postići ukoliko se koristi glatko brašno. Jednako je važno da tijesto bude dovoljno masno, a to se tradicionalno postiže svinjskom masti.
Nadjev se tipično radi od svježeg sira, s dodatkom soli, malo vrhnja i jednog jajeta, koje služi kao poveznica. Sve se zamota uz pomoć stolnjaka, te ukoliko se peče, polaže se u dobro namašćeni lim za pečenje. Prelijeva se kiselim vrhnjem i dobro zapeče.
Ako se ipak odlučite za kuhanu varijantu, važno je štrukle dobro razrezati, a to je najlakše uz pomoć tanjura – tako se tijesto zatvori, pa nadjev ne može iscuriti. Nakon što se skuhaju, mogu se jesti uz popržene krušne mrvice, ili od vode u kojoj su se kuhali napraviti zapršku i ajmprem/ajnpren juhu.
Detaljne upute i dobar recept pronađite ovdje.