Avokado možete prirediti na razne načine, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga kako pripremiti tjesteninu s ovim egzotičnim voćem. Neobična kombinacija, ali fantastičan okus. Evo naših favorita koje vam toplo preporučamo da isprobate:
Tjestenina sa kozicama i avokadom
- 1 zreli avokado
- 2 žlice naribanog parmezana
- 1 žlica soka od svježeg limuna
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 400 grama tjestenine
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 400 grama kozica
- 1/4 šalice nasjeckanog mladog luka
- 1 žličica crvene paprike
Avokado ogulite i izvadite sjemenku. Štapnim mikserom pasirajte avokado te dodajte limunov sok i parmezan. Pasirajte minutu i dodajte dvije žlice maslinovog ulja. Začinite sa soli i paprom. Smjesu od avokada stavite na stranu.
Skuhajte i ocijedite tjesteninu te ugrijte na tavi malo maslinovog ulja smaslacem. Dodajte češnjak i nakon 30 sekundi dodajte kozice. Pržite ih dvije minute sa svake strane. Ubacite u tavu nasjeckani mladi luk i crvenu papriku. Promiješajte. U tjesteninu dodajte smjesu od kozica, a zatim i smjesu od avokada . Dobro promiješajte i poslužite odmah.
Špageti sa rajčicom, tikvicama i avokadom
- 3 šalice cherry rajčice
- 2 tikvice, narezane na trakice
- 200 grama špageta
- Parmezan
- Špageti
Avokado umak
- 1 avokado
- šalice maslinovog ulja
- žličice soli
- šalice svježeg lista peršina
- 3-4 mladi luk (zeleni dijelovi)
- 1 češanj češnjaka
- sok od 1 limuna
- svježe mljeveni papar
Sastojke za avokado umak spojite u jednoj zdjeli i štapnim mikserom pasirajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Stavite na stranu.
Skuhajte špagete prema uputama na kutiji. Ocijedite i stavite na stranu.
Zagrijte žlicu maslinovog ulja na tavi i dodajte cherry rajčice. Nekoliko minuta ih pržite i zatim uklonite iz tave. U istu tavu dodajte tikvice narezane na trakice. Njima ne treba dugo, dovoljna je minuta ili dvije da omekšaju. U špagete dodajte avokado umak te rajčice i tikvice. Dobro promiješajte i poslužite odmah uz malo parmezana na vrhu.
Špageti sa kremastim avokadom
- 400 grama špageta
- 2 avokada – oguljena i očišćena
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 1 vezica mladog luka, grubo sjeckana
- Sok od 1 limuna
- šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- šalice nasjeckanog peršinaza ukrašavanje
Dok se kuha tjestenina, napravite umak. Štapnim mikserom zgnječite avokado , češnjak, mladi luk. Dodajte smjesi maslinovo ulje i limunov sok.
Kada je tjestenina gotova, sačuvajte šalice vode u kojoj su se kuhali špageti, a ostatak bacite. Dodajte tu vodu u avokado smjesu i pasirajte dok ne dobijte glatki umak.
Pomiješajte umak sa špagetima te začinite sa soli i paprom. Poslužite ukrašeno peršinom.
Ova jela su tako jednostavna da je praktički nemoguće zabrljati njihovu pripremu. Ako vam neka namirnica nedostaje, svratite u najbližu Konzum trgovinu gdje ćete pronaći sve potrebno za izradu ovih finih jela.
Dobar tek!