Ostalo

Superhrana: Klorela za jačanje imuniteta i detoksikaciju

U zadnjih nekoliko godina sve više pažnje dobivaju različite namirnice koje spadaju u kategoriju superhrane. Riječ je o namirnicama vrlo niske kalorične vrijednosti, ali bogatog kemijskog sastava, koje obiluju mikroelementima, vitaminima i drugim fitonutrijentima bitnima za našu vitalnost. Jedna od njih je klorela – jednostanična alga izvanredne koristi.

SPAR
04.03.2018 12:44

Klorela je podrijetlom iz Tajvana i Japana. Poznata je po iznimnoj količini bjelančevina u svojem sastavu – čak i do 45 %. Ova jestiva alga najsnažniji je izvor klorofila i najviše preporučena zbog snažnog detoksikacijskog učinka. Njena glavna vrijednost je što na sebe veže toksine i teške metale koji se znaju nakupljati u organizmu tijekom probavljanja hrane.

Niz svjetskih znanstvenih studija potvrdio je da ova jednostavna alga iz organizma efikasno uklanja teške metale, a posebno živu koja je prisutna u svim kancerogenim stanicama, kako su pokazala japanska istraživanja. Nakupljanje teških metala u organizmu povezuje se s pojavom demencije, Alzheimerove bolesti te epilepsije.

Klorela je nezamjenjiv izvor aminokiselina, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina B skupine, C, E i klorofila. Osim poznatog detoksikacijskog učinka, poznata je moć klorele kod jačanja imuniteta, smanjenja prekomjerne tjelesne težine i kod reguliranja funkcija drugih sustava i organa organizma.

Visoki udio bjelančevina i biljnih vlakna klorele smanjuje želju za hranom, pridonosi osjećaju duže sitosti te ubrzava metabolizam. Ova alga ima protuupalna svojstva, sprječava razvoj prehlade kroz stimuliranje imunološkog sustava te usporava opći proces starenja organizma.

Klorela se može konzumirati u prahu, kapsulama ili u obliku tableta. Zbog jednostavnosti dodavanja jelima, najviše se koristi prah jer je čest dodatak različitim smoothijima, pestu, frapeima ili voćnim sokovima.

Kod kupnje trebate pomno pratiti da klorela ima eko certifikat kontroliranog uzgoja, jer ako nije uzgajana u posebnim uvjetima nije preporučena za konzumaciju.

Više zanimljivih tema pronađite na portalu Dobar tek .