Ostalo

Sušeno voće kao ukusan dodatak mesnim i ribljim jelima

Brusnice, grožđice, sušene šljive, marelice, jabuke i smokve nisu nužno rezervirane samo za deserte ili zdravi međuobrok.

Press
20.04.2016 19:00

Voće se suši od davnina iz jednog vrlo jednostavnog razloga - svježe se nije imao gdje sačuvati, a sušeno se moglo nositi i na daleka putovanja. Do dana današnjeg je taj način konzerviranja očuvan, a sušeno voće se često spominje kao zdrava alternativa grickalicama.

Osim što su prepuni glukoze, odnosno grožđanog šećera, osiguravaju kontroliran unos dnevnih kalorija, vitamina i minerala. Iako ih brojni koriste isključivo u izradi slastica, mnogi ih vole i u, na prvu, neobičnim kombinacijama.

Poznato je da je meso divljači jakog i specifičnog okusa, te da se upravo zbog toga odlično spaja s brusnicama i grožđicama. Njihova slatkoća ublažava jačinu mesa i uz prilog poput riže ili krumpira, stvara savršeni balans okusa na tanjuru, a zatim i u ustima. Jedan od najpoznatijih 'neuobičajenih' recepata zasigurno su švedske mesne okruglice koje se poslužuju uz krumpir i umak od brusnica.

Kao što smo spomenuli uvodu, i riba se može stopiti sa sušenim voćem - pastrva se može kombinirati uz karamelizirani luk i suhe šljive uz dodatak citrusa poput limuna ili naranče. Ako se ipak odlučite iskušati svoje umijeće spajanja namirnica, možete probati svinjske rolice s rikolom i brusnicama, ili piletinu sa sušenim marelicama.