Srdele – govorimo o svježim srdelama, a ne iz konzerve - su jedan od najvećih darova prirode. One su jeftin izvor vrijednih omega-3 masnih kiselina (možda i najbolji!), a uz to su i nevjerojatno ukusne!
Vjerojatno ste najviše upoznati s konzerviranim srdelama i one su izvrsne, ali samo ako su pravilno pripremljene. Naša preporuka je da kad je god moguće, kupujete svježu ribu!
No, srdela ima i nekoliko nedostataka. Ona trune brže od gotovo bilo koje druge ribe, zato kad kupite svježe srdele pojedite ih isti dan.
Drugi nedostatak je što to što srdela ne podnosi zamrzavanje. Masnoća iz ribe ne reagira dobro na naglu nisku temperaturu, a kad ih jednom odmrznete one će se raspasti. Naš savjet: Nikad ne zamrzavajte svježe srdele !
U ribarnici potražite sardine koje su svježeg mirisa i kompaktnog oblika. Svaka riba s ozljedom, npr. sa slomljenim" trbuhom je znak da je stara riba i da nije za konzumaciju.
No, što kad kupite svježu srdelu ? Mi najviše volimo srdele na žaru! Ako ih pripremite umotane u list smokve ili vinove loze, uz malo maslinovog ulja i limuna, svježe srdele će zasjeniti bilo koju drugu vrstu ribe.
Naravno, prije termičke obrade, srdele je potrebno očistiti i oprati.
Također file svježe srdele možete i marinirati u soli, maslinovom ulju i limunovom soku te na taj način dobijete mediteransku verziju ceviche.
To je uobičajen način pripreme srdela u Grčkoj, Španjolskoj i Italiji.
Svježe srdele su također dobre za prženje i pečenje. One se fantastično slažu uz umake punog okusa, posebno umaka od rajčica.
No, poanta je ova: Ako ste pronašli zaista svježe srdele , jednostavnost je ključ. Uživajte u bogatom okusu ribe s malo soli, limuna i maslinovog ulja.