No, njegove prednosti ne završavaju u kuhinji. Kokosovo mlijeko može poslužiti kao lijek te je vrlo učinkovit kozmetički proizvod.
Kokosovo mlijeko je čest sastojak u mnogim tropskim kuhinjama dok se na zapadu uglavnom koristi u napitcima, koktelima, sladoledima te u veganskoj kuhinji. Ponajprije zbog svoje karakteristične egzotične arome, divnog mliječnog izgleda i slatkog okusa. Osnovni je sastojak brojnih juha (Tajland), mesnih jela (Indija, Malezija), ribljih (Filipini, Brazil). Kokosovo mlijeko može se koristiti i u pripremi slatkih jela poput pudinga od griza i riže, panna cotte, krema, rožata, najčešće u kombinaciji s cimetom, kardamomom, čokoladom i bananama.
Kokos je izrazito nutritivan i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6, kao i mineralima poput željeza, selena, kalcija, magnezija i fosfora. Ne sadrži laktozu, te je iz tog razloga odlična alternativa za one s intolerancijom. Ono je odlična baza za izradu smoothija, milkshakeova te općenito kao zamjena za mlijeko kod kuhanja.
Kokos i kokosovo mlijeko su neopravdano stekli lošu reputaciju jer sadrže veliku količinu masti. Ipak, ako je vjerovati novim istraživanjima – ne konzumiranje dovoljno masnoća zapravo može uzrokovati povećanu tjelesnu težinu. Jedinstvene srednje lančane masne kiseline u kokosovom mlijeku dokazano pomažu u mršavljenju, poboljšavaju imunitet, smanjuju rizik od srčanih oboljenja te utječu pozitivno na zdravlje kože i kose.
Ono čega trebamo biti svjesni kod konzumacije kokosovog mlijeka jest da jedna čaša sadrži između 300-400 kalorija, a uz to je i slab izvor kalcija.
I kod kuće možete napraviti kokosovo mlijeko , a za što vam je potrebno samo malo volje i truda uz svega 10 minuta.
Sastojci za izradu kokosovog mlijeka:
2 čaše kokosovog brašna (kokosove pahuljice)
4 – 4,5 čaše vode
opcionalno – agavin sirup (ili med) za slađi okus, ekstrakt vanilije
Priprema:
Vodu zakuhate u posudi. Čim voda zakipi maknete posudu s izvora topline, te u nju dodate kokosovo brašno. Promiješate i pustite da se ohladi. Nakon što ste pričekali 10-ak minuta, možete sve prebaciti u blender i miksajte otprilike jednu minutu. Na kraju je potrebno procijediti mlijeko kroz gazu, kako bi eliminirali kokosovu pulpu i dobili čisto mlijeko. Svakako ćete najbolje rezultate dobiti ako gazu uzmete u ruke i dobro istisnete rukama svo mlijeko. Po želji možete zasladiti mlijeko agavinim sirupom i dodati mu ekstrakt vanilije. Mlijeko može stajati 4-5 dana u hladnjaku.
Ostatak od izrade mlijeka nemojte baciti, već stavite da se prosuši na zraku ili u pećnici, te iskoristite za pripremu primjerice kolača. Ovo je u svakom smislu pravo kokosovo brašno, jer su sve masnoće otišle u mlijeko, te je ostala niskokalorična pulpa.