Sendvič bez majoneze ili prženi krumpirići bez ketchupa se nam nezamislivi, a ovi globalno popularni prilozi imaju i svoju zanimljivu povijest, a u nastavku saznajte kako su nastali....
Iako postoje recepti iz starog Egipta i Rima koji nalikuju majonezi, smatra se da se majoneza pojavila 1756. godine nakon što je vojvoda Duc de Richelie pobijedio Engleze kod Porta Mahona. Vojvodin kuhar je nakon velike pobjede spravljao gozbu koja je trebala uključivati i umak od vrhnja i jaja. Shvativši da nema vrhnja u kuhinji, kuhar je za umak koristio ulje i nova kulinarska kreacija je stvorena. Kuhar je prozvao umak Mahonnaise" u čast vojvodine pobjede.
Smatra se da riječ ketchup dolazi od Ke-tsiap, naziva za kineski umak od fermentirane ribe koji nema puno sličnosti s današnjim ketchupom. Tek je u 17. i 18. stoljeću umak počeo dobivati prepoznatljiv okus i izgled, zahvaljujući Britancima. Recept Richarda Bradleyja iz 1732. je opisivao postupak pripreme ketchup paste", ali taj umak i dalje nije sličio modernom ketchupu. Ketchup iz toga razdoblja je često sadržavao hrpu dodataka, poput kamenica, inčuna i oraha te se najčešće dodavao u juhe i posluživao uz meso ili ribu. James Mease je 1812. godine napisao prvi moderni recept za ketchup. Rajčice je prozvao ljubavnim jabukama", a recept je sadržavao rajčice, brandy i začine, a kasnije verzije će dobiti šećer i ocat.
Ako tražite savršen prilog svom pečenom krumpiru, mesu s roštilja ili salati, ne tražite dalje. Uz Zvijezda majoneze i ketchup vaša jela će dobiti posebnu notu, a njihova posebna tekstura i okus su vječiti klasik u našim kuhinjama.