Dolazak rajčice iz Južne Amerike u Europu bio je prekretnica za nastanak popularne pizze. Iako se rajčica dugi niz godina smatrala otrovnom i služila je samo kao ukras, siromaštvo i glad naveli su stanovnike Napulja da to povrće stave na tijesto te je tako nastala prva pizza ! To jednostavno jelo prehranjivalo je mnoge siromašne obitelji u Napulju tijekom 17. i 18. stoljeća te su s vremenom tijestu i rajčici dodali i mozzarelu od mlijeka bivola, a takvu pizzu moglo se kupiti i na gradskim štandovima. Uskoro se pročuo glas o napuljskom specijalitetu te su mnogi htjeli probati to čuveno jelo seljaka".
Jedna od tih znatiželjnika bila je i kraljica Margherita di Savoia , koja je zatražila tadašnjeg najpoznatijeg pizzaiolija Raffaelea Esposita da joj pripremi svoj čuveni specijalitet. Rafaele, kojeg mnogi nazivaju ocem pizze, na tijesto je stavio nadjev od rajčice, mozzarela sir i svježi bosiljak te je oduševio kraljicu svojim specijalitetom u bojama talijanske zastave i od tada takva vrsta pizze nosi naziv 'pizza Margherita' , po istoimenoj kraljici.
Nakon pizze Margherite, koja je i dandanas najpoznatija, krenule su mnoge varijacije i eksperimentiranja sa sastojcima na tijestu te danas postoji nebrojeno mnogo vrsta tog poznatog talijanskog jela.
Pizza se jede diljem svijeta te je mnogi smatraju svojim najdražim grijehom i omiljenom vrstom comfort fooda. Zbog toga su u utorak navečer Tihana i Nikola u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' pripremili svoje dvije izvedenice popularne pizze, ali nisu uspjeli u potpunosti zadovoljiti nepca žirija.
Hoće li danas imati više sreće i koji recepti će se pripremati, ne propustite pogledati u novoj epizodi showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' večeras u 21:40 sati na RTL-u!