Ostalo

Svinjska lopatica je cjenovno prihvatljiv i sočan komad mesa. Evo kako ćete je odabrati

Svinjska lopatica ima sve što jedan grill majstor može poželjeti. Okus, dostupnost i još se k tome vrlo lako priprema.

RTL
23.02.2016 12:50

Ipak, dobro se pripremiti i naoružati znanjem prije same kupnje kako biste znali prepoznati kvalitetan i svjež komad. U nastavku donosimo par savjeta o čemu trebate voditi računa prilikom kupnje svinjske lopatice .

1. Kupite masniji komad

Današnje, industrijski tovljene svinje, u prosijeku imaju 31 posto manje masti prije 20 godina. Osim što mast daje bolji okus i sočnost mesu, svinjska mast se sve više spominje i u kontekstu zdravstvenih benefita. Naime, svinjska mast sadrži oko 60 posto nezasićenih masnih kiselina koje, za razliku od zasićenih, smanjuju razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zato, kada kupujete svinjetinu, odaberite što masniji komad.

1. Odaberite pravi komad

Prvorazredno, svježe meso svatko želi na svom stolu. Kada je meso svježe ono ima svjetlo ružičastu boju i to je prva stvar na koju ćete obratiti pozornost. Svinjsku lopaticu u trgovinama najčešće nalazimo već obrađenu na dijelove što uvelike olakšava postupak pripreme. Ako ste kupili cijelu svinjsku lopaticu , rasijecite je tako da oštrim nožem pratite glavnu kost.

1. Uzmite pravu količinu

"Kuhaj jednom, jedi dva puta."- to je pravilo za kojim bi se trebali voditi prilikom kupovine mesa.Količina svinjetine koju kupujete ovisi o nizu faktora. Standardno pravilo je da se za četiri osobe uzima jedan kilogram mesa. Kada se kuha ili peče, svinjska lopatica izgubi i do 40 posto svoje težine. Na primjer, sirova svinjska lopatica od 4,5 kilograma će na kraju dati oko 2, 8 kilograma, što je dovoljno za 10-12 ljudi.

Nadamo se da su naši savjeti bili korisni i da ćete inspirirani njima odlučiti se za ovaj fini komad mesa koji vam pruža toliko mogućnosti za pripremu različitih jela i kombiniranja okusa. U Konzumu je u tijeku akcija u sklopu koje možete nabaviti svoj komad najkvalitetnije svinjske lopatice .