Ostalo

Svinjska lopatica u azijskom ruhu: Donosimo tri recepta koja će vas oduševiti!

Malo smo se zaigrali i za vas pripremili tri recepta s azijskim tvistom.

RTL
22.02.2016 06:39

Izađite iz komfort zone i pripremite svinjetinu za azijski način...

Pirjanja azijska svinjetina

Sastojci:

- Ekstra djevičansko maslinovo ulje

- 1.3 kg svinjske lopatice , narezano na 4 do 5 komada

- sol

- 5 režnja češnjaka, sitno sjeckani

- Komadić đumbira, ribani

- 1/2 šalice soja sosa

- 1/2 šalice rižinog octa

- 3 do 4 šalice pilećeg temeljca

- 1 šalica umaka od kamenica

- 1/2 šalice smeđeg šećera

- 1/4 šalice čili umaka

- 3 zvjezdasta anisa

- Koricu i sok od 1 naranče

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.

Stavite maslinovo ulje u široku tavu. Kad se ulje zagrije dodajte posoljenu svinjetinu i pirjajte sa svake strane dok ne dobije lijepu boju. Meso izvadite i ostavite sa strane.

Bacite masnoću od svinjetine i dodajte u tavu nekoliko kapi svježeg ulja. Ubacite češnjak i đumbir i kuhajte 1 do 2 minute. Dodajte umak od soje i rižin ocat te kuhajte dok se malo ne reducira. Zatim dodajte 3 šalice pilećeg temeljca, umak od kamenica, smeđi šećer, čili umak, anis, narančinu koricu i sok. Promiješajte, kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne reducira. Kušajte i prilagodite začine ako je potrebno.

Stavite svinjetinu u vatrostalnu posudu, prelijte s umakom iz tave, zatvorite folijom i stavite u pećnicu. Nakon sat vremena okrenite svinjetinu i vratite u pećnicu na još sat.

Ako se tekućina previše reducirala, dodajte preostalu šalicu pilećeg temeljca. Zadnjih pola sata uklonite foliju.

Poslužite svinjetinu s umakom i rižom.

Slatko-slana svinjska lopatica

Sastojci:

- 1/2 šalice soja sosa

- 1/2 šalice meda

- 1/4 šalice čili umaka

- 2 žlice sitno sjeckanog svježeg đumbira

- 800 grama svinjske lopatice , isjeckane na manje kockice

- 1 i pol žlica kukuruznog škroba

- Sol i papar

- Kuhana riža

Priprema:

U zdjeli pomiješajte soja umak, med, čili umak i đumbir. Svinjetinu stavite u lonac i prelijte s dobivenim umakom iz zdjele. Meso se treba dugo kuhati na laganoj vatri, oko 6-7 sati. Kad bude gotovo, izvadite meso iz lonca.

Također uklonite i pola šalice umaka iz lonca i dodajte mu kukuruzni škrob. Umutite smjesu sa škrobom u ostatak umaka i miješajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Posolite i popaprite te prelijte preko mesa. Poslužite uz rižu.

Svinjetina s mladim lukom

Sastojci:

- 4 odreska od svinjske lopatice

- 1 žlica maslinovog ulja

- 250 ml rižinog vina ili prošek

- 100 g đumbira, sitno narezanog

- 2 češnja češnjaka, nasjeckanog

- 12 komada mladog luka

- 1 sušena crvena čili papričica

- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

- 1 žlica miso paste (nije obavezno)

- 2 žlice soja sosa

- Prilog riža

Priprema :

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U tavi popržite kratko odreske sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju. Prebacite u lonac u koji zatim dodajte rižino vino (ili prošek), đumbir i češnjak. Očistite i nasjeckajte 8 komada mladog luka i dodajte u lonac s mesom. Umiješajte i ostale sastojke: čili papričica, miso pasta, soja sos i temeljac. Kratko pirjajte sve zajedno i prebacite u vatrostalnu posudu koju ćete prekriti s folijom. Pecite dva sata i posljednjih 20 minuta uklonite foliju. Nasjeckajte preostala 4 komada mladog luka i dodajteneposredno prije posluživanja s rižom.