Izađite iz komfort zone i pripremite svinjetinu za azijski način...
Pirjanja azijska svinjetina
Sastojci:
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1.3 kg svinjske lopatice , narezano na 4 do 5 komada
- sol
- 5 režnja češnjaka, sitno sjeckani
- Komadić đumbira, ribani
- 1/2 šalice soja sosa
- 1/2 šalice rižinog octa
- 3 do 4 šalice pilećeg temeljca
- 1 šalica umaka od kamenica
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice čili umaka
- 3 zvjezdasta anisa
- Koricu i sok od 1 naranče
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
Stavite maslinovo ulje u široku tavu. Kad se ulje zagrije dodajte posoljenu svinjetinu i pirjajte sa svake strane dok ne dobije lijepu boju. Meso izvadite i ostavite sa strane.
Bacite masnoću od svinjetine i dodajte u tavu nekoliko kapi svježeg ulja. Ubacite češnjak i đumbir i kuhajte 1 do 2 minute. Dodajte umak od soje i rižin ocat te kuhajte dok se malo ne reducira. Zatim dodajte 3 šalice pilećeg temeljca, umak od kamenica, smeđi šećer, čili umak, anis, narančinu koricu i sok. Promiješajte, kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne reducira. Kušajte i prilagodite začine ako je potrebno.
Stavite svinjetinu u vatrostalnu posudu, prelijte s umakom iz tave, zatvorite folijom i stavite u pećnicu. Nakon sat vremena okrenite svinjetinu i vratite u pećnicu na još sat.
Ako se tekućina previše reducirala, dodajte preostalu šalicu pilećeg temeljca. Zadnjih pola sata uklonite foliju.
Poslužite svinjetinu s umakom i rižom.
Slatko-slana svinjska lopatica
Sastojci:
- 1/2 šalice soja sosa
- 1/2 šalice meda
- 1/4 šalice čili umaka
- 2 žlice sitno sjeckanog svježeg đumbira
- 800 grama svinjske lopatice , isjeckane na manje kockice
- 1 i pol žlica kukuruznog škroba
- Sol i papar
- Kuhana riža
Priprema:
U zdjeli pomiješajte soja umak, med, čili umak i đumbir. Svinjetinu stavite u lonac i prelijte s dobivenim umakom iz zdjele. Meso se treba dugo kuhati na laganoj vatri, oko 6-7 sati. Kad bude gotovo, izvadite meso iz lonca.
Također uklonite i pola šalice umaka iz lonca i dodajte mu kukuruzni škrob. Umutite smjesu sa škrobom u ostatak umaka i miješajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Posolite i popaprite te prelijte preko mesa. Poslužite uz rižu.
Svinjetina s mladim lukom
Sastojci:
- 4 odreska od svinjske lopatice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 250 ml rižinog vina ili prošek
- 100 g đumbira, sitno narezanog
- 2 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 12 komada mladog luka
- 1 sušena crvena čili papričica
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 žlica miso paste (nije obavezno)
- 2 žlice soja sosa
- Prilog riža
Priprema :
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U tavi popržite kratko odreske sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju. Prebacite u lonac u koji zatim dodajte rižino vino (ili prošek), đumbir i češnjak. Očistite i nasjeckajte 8 komada mladog luka i dodajte u lonac s mesom. Umiješajte i ostale sastojke: čili papričica, miso pasta, soja sos i temeljac. Kratko pirjajte sve zajedno i prebacite u vatrostalnu posudu koju ćete prekriti s folijom. Pecite dva sata i posljednjih 20 minuta uklonite foliju. Nasjeckajte preostala 4 komada mladog luka i dodajteneposredno prije posluživanja s rižom.