Svinjski mozak i moždina se kao i većina drugih iznutrica, mogu pripremiti za jelo. Prije pripreme mozak treba pažljivo oprati, očistiti od žilica te ukloniti tragove zgrušane krvi. To je izrazito lako probavljiva namirnica koja se odlikuje visokim sadržajem fosfolipida, a oni su najvećim dijelom sastavljeni od stanica ovojnica.
Mozak sadrži manje proteina nego mišići, ali je zato bogat mastima, mineralima, kalijem, fosforom, natrijem i željezom. Najveći nedostatak mozga kao namirnice jest što sadržava visok udio kolesterola, odnosno u samo 100 grama tkiva nalazi se skoro sedam puta više kolesterola od njegove dnevne potrebe. Treba ga konzumirati umjereno, ne ga nužno izbjegavati, ali niti pretjerivati u konzumaciji mozga. Također, sadrži velike količine purina, zbog čega ga trebaju izbjegavati osobe oboljele od gihta.
Mozak se može pripremati na mnoge različite načine. Možete ga pržiti tako da na vrući maslac stavite sitno isjeckani peršin i mrvice, a kada se zažute dodati oprani i propasirani mozak. Izvrstan je i u kombinaciji sa školjkama ili pečen sa srdelama i jajima. Za pripremu mozga u pećnici, potrebno ga je nekoliko sati ostaviti u hladnoj vodi ili ga blanširati kako bi mu skinuli kožicu, potom izrezati na kriške i začiniti. Možete ga i pohati, dodati ga jajima u kajganu ili napraviti omlet.
Dobar tek.