Tabinja je morska riba iz porodice bakalara, čije je meso u Hrvatskoj, zapravo, podcijenjeno. Tijelo joj je tamnokestenjaste boje, izduženo i bočno blago spljošteno, a oči velike i okrugle. Obitava u istočnom Atlantiku od obala Portugala do obala Maroka, u Sredozemnom moru i oko Azora, dok u našem Jadranskom moru obitavaju dvije vrste – postoji tabinja cijelica, iako gotovo svi love i susreću tabinju mrkulju.
Tabinja mrkulja voli tamu, te se stoga skriva u dubokim rupama iz kojih rijetko izlazi, najčešće noću kako bi se nahranila. Mnogi će ljudi radije posegnuti za njezinim mesom nego recimo mesom cijenjene škarpine. Sve više i više ljudi zamijeni božićni bakalar sa sušenom tabinjom ili naprave jedan dobar brudet.
Još jedna nepoznanica u večerašnjoj epizodi su školjke kapalunge , odnosno cijevasti šljanak, papalonke ili prstavci. Svojim izgledom podsjećaju na prstaca, pa su postale zamjena za tu zabranjenu deliciju. Meso im je odličnog ukusa, a pripremaju se jednako kao i zaštićeni prstac, najčešće na buzaru. Kapelunge su rasprostranjene u priobalnom plitkom pojasu, na pješčanim i pješčano-muljevitim plićacima.