Ostalo

Tagliata

Odrezak ne znači nužno samo jedan komad mesa, kao što smo na to navikli. Talijani su odavno izmislili tagliatu, komad govedine koji se najčešće priprema na grillu, a zatim reže na tanke kriške. Riječ tagliata potječe iz talijanskog tagliare što znači rezati, a spada u jedno od najpopularnijih talijanskih mesnih jela.

Press
26.04.2016 12:00

Ukusno je i impresivno, a ne morate ići u restoran kako bi uživali u ovom jelu jer je vrlo jednostavno za pripremu kod kuće. Ako se pitate koji komad govedine koristiti za spremanje tagliate , najbolje je odabrati goveđi but, odnosno ružu – unutrašnji dio buta. Talijani aromatiziraju tagliatu samo solju, no ako želite sočnije okuse u svom jelu, marinirajte meso bogatim začinskim biljem. Standardnu marinadu od maslinovog ulja, papra, u zrnu, soli i limunovog soka možete obogatiti dodatkom ružmarina, origana, peršina ili timijana.

Spremanje mesa na pravom grillu je, naravno, uvijek najbolje, no u nedostatku toga i grill tava je u redu. Ako nemate ni jedno od toga, uvijek možete svoj odrezak peći u pećnici, što će kasnije smanjiti brige oko čišćenja kuhinje. Stavite posudu za pečenje na najvišu policu pećnice i pustite da se zagrije pola sata. Zatim, svoj začinjeni odrezak stavite u nju i ostavite da se peče pet minuta, dok donji dio mesa ne poprimi smeđu boju. Za rare" odrezak okrenite meso i pecite drugu stranu dok se na vrhu ne pojave sokovi.

Izvadite meso iz pećnice i ostavite ga da se desetak minuta hladi. Režite odrezak po dijagonali na što tanje kriške, debljine oko 1 cm. Meso servirajte s rukolom i kriškama limuna, te ga poškropite s maslinovim uljem. Talijani uz tagliatu serviraju i parmezan koji će se odlično uklopiti u vaš odrezak.

U slast!