Ostalo

Egzotično, zdravo i lako probavljivo!

Brašno zanimljivog imena bogato je mineralima i vitaminima, a večeras ćemo moći vidjeti na koji će ga način iskoristiti Silvijana i Marica koje su inače poznate po eksperimentiranju u kuhinji.

Press
18.10.2017 18:00

U novom tjednu showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' svaki dan donosi novi izazov u kojem će kandidati trebati izbjegavati pojedina svojstva namirnica. Jučer je bio dan bez laktoze, a danas se kuha 'gluten free' . Silvijana i Marica tako su u svoj recept odlučile uklopiti egzotično brašno od tapioke.

Silvijana i Marica, Kuhaj ep 26

Ako niste znali, vrijeme je da nešto naučite - brašno od tapioke dobiva se od sušenog korijena tropske biljke zvane manioka. Tapioka je dugoljasti korijen biljke kasave koja raste u Brazilu i Zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta, kao na primjer u Indoneziji i Australiji. U kontaktu s toplom vodom ili mlijekom pretvara se u puding. Takav puding na bazi tapioke može se razlikovati od ostalih po sitnim zrncima nalik na kavijar.

Osim spravljanje pudinga, juha i umaka, tapioka brašno poboljšava teksturu tijesta i pravi hrskavu koru.

Iako sadrži puno škroba, tapioka brašno bogato je različitim mineralima i vitaminima, poput vitamina B kompleksa, kalcija, kalija, fosfora, željeza, magnezija i raznih vlakana te ne sadrži gluten . Kao čisti ugljikohidrat (škrob), tapioka je zdrava i lako probavljiva hrana, osobito kad se miješa s drugim namirnicama.

Koji su zanimljivi recept pripremile umjetnice iz Zadra, pogledajte u 21:10 sati na RTL-u!