Ostalo

Temeljac je tajna vrhunskih umaka, gulaša i rižota

Kako i sam naziv sugerira, temeljci su baza mnogim jelima. Temeljaca ima puno vrsta, no najosnovniji su svakako svijetli (od usitnjenih telećih kostiju i okrajaka od mesa), tamni (od telećih kostiju i okrajaka od mesa, te slanine i suhih kosti), pileći, povrtni i riblji (od glave i kostiju plave ribe) temeljac.

Press
19.02.2016 15:51

U neka ne tako davna vremena, dok su se životinje uzgajale lokalno, ništa se nije bacalo. Kosti i srž, koža i noge, tetive i ligamenti, odnosno dijelovi koji se ne mogu jesti izravno, koristili su se za kuhanje temeljca. Domaća pileća juha od davnina se davala bolesnima i slabima za brži oporavak, a temeljac se cijenio i kao vrhunski gurmanski dodatak jelima.

Danas su temeljci osnova dobrih umaka . Pileći se kuha od nogica, glave, kostiju prsa a kuha se oko 1-1,5h. Riblji se kuha od glava ribe i kostiju oko 30-40 min. Temeljac se skoro nikada ne soli jer se taj začin stavlja kod kuhanja jela. Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite sastojke kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, važni za zdravlje kostiju i zglobova. Juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti i izuzetno je važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima.

I slavni chefovi predložit će da svoje temeljce zaledite kako bi ih mogli upotrijebiti kad ste u stisci s vremenom. Temeljac hlađenjem poprima želatinozni oblik, pa svoje mlake temeljce sipajte u vrećice ili posudice prije nego li spremite u duboko. U hladnjaku može stajati maksimalno 5-7 dana.