Tikvice se mogu spremati na mnogo načina, a savršen su prilog brojnim jelima. U kategorije tikvice recepti , donosimo vam recept za polpete od tikvica te za rižoto s tikvicama.
(FOTO: Pexels)
Tikvice recepti :
Polpete od tikvica
Za pripremu vam je potrebno:
- 600 g tikvica
- 4 žlice krušnih mrvica
- 5 žlica palente
- 2 jaja
- sol
- papar
- 1/2 praška za pecivo
- ulje za prženje
Na početku operite tikvice te im koru mjestimično ogulite. Sada ih naribajte pa posolite, a onda ostavite pola sata da puste vodu. Za to vrijeme, u drugoj posudi izmiješajte jaja, a zatim ubacite krušne mrvice, palentu i prašak za pecivo. Sve začinite s malo papra i soli, a onda izmiješajte u tijesto.
Sada uzimajte dio po dio naribanih tikvica, iscijedite ih među rukama te ubacite u smjesu. Kada ste u posudu prebacili sve tikvice, dobro promiješajte rukama.
Sada pripremite tavu za pečenje. Ulijte malo ulja koje potom zagrijte. Uzmite žlicu kojom ćete vaditi smjesu iz posude, a prije nego što je ubacite u tavu, dlanom napravite što pravilniji oblik polpete. Pržite ih s obje strane dok ne dobiju zlatnožutu boju.Kada su gotove, izvadite ih na salvete koje će upiti suvišnu masnoću.
Rižoto s tikvicama
Za pripremu vam je potrebno:
- 250 g tikvica
- 1/2 luka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice riže
- malo bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- sol, papar
- 200 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice parmezana
Očistite tikvice te ih narežite na sitne komade. U tavu ulijte ulje te ubacite tikvice. Kuhajte ih pet minuta na laganoj vatri, a po potrebi dodajte vode. Sada ubacite nasjeckani luk te dinstajte sve zajedno još dvije minute. Sada dodajte rižu, miješajte još tri minute pa ubacite vino i kuhajte dok ne ispari.
Sada rižu prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte dvadesetak minuta na laganoj vatri dok riža nije u potpunosti gotova. Na kraju dodajte parmezan i maslac i sve zajedno izmiješajte.
Ovi su tikvice recepti idealna lagana jela, a ujedno i veoma zdrava.