Druga verzija govori da je nastanak ove slastice vezan uz Toskanu, a da je ime dobila prema djevojačkom prezimenu mlade naučnice Francesce koja ga je izmislila.
"U doslovnom prijevodu tiramisu znači podigni me. To bi trebala biti jedna lijepa, nježna, delikatna krema, ali znate da nije sve tako jednostavno kako se čini", komentirala je slastičarka Petra Jelenić pripremanje svoje omiljene slastice.
Željeli bi ste se okušati u pripremanu ovog talijanskog deserta? Pronašli smo pravi recept za vas:
Jaja pjenasto umutiti, pa im polagano dodati šećer i vanilin šećer. Kremu od jaja i šećera miješati na pari dok ne nastane gusta žuta smjesa, te je ostaviti da se ohladi.
Za to vrijeme slatko vrhnje umutiti u kremasti šlag. U ohlađenu kremu od jaja i šećera dodati Mascarpone sir i šlag, te dobro sjediniti smjesu.
Piškote umakati u kavu pomiješanu s malo ruma i početi slagati red piškota, red kreme u čaše.Na kraju posuti kakaom u prahu i staviti u hladnjak na nekoliko sati.
Ukoliko niste ljubitelj kave u kolačima uvijek se možete odlučiti na voćnu variantu - ne možete pogriješiti odaberete li maline ili jagode. One se savršeno slažu s finom kremom i mekanim piškotama, a to su dokazali i naši timovi u borbi restorana koja se odvijala sinoć u našoj kuhinji.
U slast!