Ostalo

Tomislav Špiček otkriva genijalno jelo za feštu vina!

Martinje je vrlo važan dan za svakog vrijednog vinogradara, ali i za sve ljubitelje dobre kapljice. Ovaj događaj slavi dan kada se mošt pretvara u mlado vino, a sljubljivanje hrane i vina oduvijek je imalo posebno mjesto u gastronomiji.

Press
11.11.2017 14:00

Ususret blagdanu Sv. Martina, zaštitniku vinara i vinograda, chef Tomislav Špiček pripremio je odlično domaće jelo, koje biste svakako trebali poslužiti na svom martinjskom stolu. Što je najbolje poslužiti za početak jeseni na hladno Martinje ako ne dobar vinski gulaš, koji će se savršeno upariti s čašicom mladog vina.

Sve što trebate jest 500 g govedine, kim, 2 lovorova lista, žličicu mljevene paprike, sol, 60 ml maslinova ulja, 200 g krumpira, 200 ml crvenog vina, 70 g koncentrata rajčice, 4 luka i žličica mješavine suhih začina.

Prvo što trebate je narezati meso na manje komade veličine zalogaja. Prepržite ga na zagrijanom ulju, izvadite meso, a u istoj posudi prepržite sitno nasjeckan luk pa vratite meso, dodajte lovorove listove, kim i mješavinu začina. Pržite i malo podijevate vodom. Kada je meso potpuno omekšalo, posolite i popaprite pa dodajte mljevenu papriku, koncentrat rajčice i sve zalijte vinom. Nakon toga umiješajte narezan krumpir i kuhajte oko sat vremena. Lijepo poslužite, fino se najedite i popijte čašicu vina.

gulaš

Za Martinje je zaslužan skroman legionar iz 4. stoljeća, ljubitelj vina, koji se zbog skromnosti skrio među guske da ga ne proglase biskupom, ali one su ga odale pa su od tada, po kazni, glavna hrana na Martinov dan.