Ostalo

TOP 5 jesenskih namirnica

Nakon što su mjesecima hvatale boju" na ljetnom suncu, došlo je vrijeme da uživamo u njihovoj boji, okusu i mirisu - na tanjuru. Donosimo vam pet najboljih jesenskih plodova kojima ćete obogatiti svoj jelovnik.

Press
22.09.2017 16:18

Jesen je, što se bogatstva plodova tiče, najbolje godišnje doba za gurmane. Osim što su sve namirnice koloristične, od žutih i narančastih, do crvenih i tamnoplavih tonova, one su bogate fitokemikalijama koje nam pomažu u borbi protiv raznih bolesti, donose energiju sunca i vitalnost, boje zdravlja i pravi su izbor za stolom.

5. Jabuka / kruška / grožđe / smokve

Ako neka hrana zaslužuje epitet eliksira mladosti, to je zasigurno voće koje dozrijeva u jesen. U jabukama, kruškama i grožđu treba punom snagom uživati kada su najsvježiji - baš sada! Bogati su vitaminom C i odličan izvor kalija. Jesen je idealna za plod vinove loze, koji je najbolje jesti direktno s grozda. Od jesenskog se voća mogu praviti prirodni i zdravi domaći džemovi, marmelade, žele ili ukusni prirodni voćni sokovi, a svojim slatkastim okusom obogatit će umake, pite i rižota.

4. Bundeva

Ona je simbol jesenske žetve, puna beta-karotenima koji jačaju imunitet, a obiluje i vitaminom A te Omega 3 masnim kiselinama. Isto tako, zbog svoje iznimno zdrave kore može se pasirati te pohraniti u tegle u kojima može izdržati mjesecima, a dobra je i u kombinaciji s cimetom i đumbirom. Upotreba bundeve ne zna za granice okusa: od juhe do deserta, od slanih delicija do slatkih kolača, bundeva će jednostavno prihvatiti svaku kombinaciju.

3. Kukuruz

Iako u kukuruzu možemo uživati tijekom cijele godine, najbolje bi bilo jesti onaj koji raste početkom jeseni jer sadrži najviše hranjivih sastojaka. Kukuruz je bogat prehrambenim vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne žile i vitaminom B1 koji je važan za rad mozga. Tmurna jesen odmah postane slađa čim zamiriše kukuruz! Može ga se peći i kuhati, zrna se mogu dodati salatama, rižotu i varivima te napraviti brašno ili palenta kao prilog mesnim jelima.

2. Gljive

Gljive su kraljice jeseni. Branje jestivih gljiva prava je poslastica za zaljubljenike u hranu, a u rujnu i listopadu one doslovce iskaču iz tla. Niskokalorične su i idealne zasve koji na zdrav način žele izgubiti pokoji kilogram viška. Najpoznatije jesenske gljive su vrganj, lisičarka, rujnica i prosenjak. Neodoljive su u kombinaciji s piletinom i vinom, u juhama, rižotima, s divljači i jajima.

1. Kesten

Plodovi kestenovog drveta obilježavaju svaku jesensku sezonu. Dobar su izvor vitamina C, a povrću i jelima daju pomalo slatkast okus.Osim vitaminom C, obiluju i vitaminima K, B1, kalcijem, željezom i kalijem. Kesteni pečeni na otvorenoj vatri dočaravaju duh jeseni, a oguljeni se mogu kuhati, poširati u crvenom vinu i mlijeku ili pak pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač, salate ili slastice. Dakako, kesten pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku slasticu.

Jesenski jelovnici često nas podsjete na tradicionalna, domaća jela u kojima se koriste sezonske namirnice. Bez obzira kuhamo li prema receptima naših baka ili pripremamo moderni specijalitet, sigurni smo da će vam ovih pet ukusnih i zdravih namirnica obogatiti jela.