5. Miješanje umaka vilicom ili žlicom u tavi ili loncu
Umaci za tjesteninu ili meso najčešće se pripremaju u dubljoj tavi. Većinu amaterskih kuhara nije briga čime miješaju sastojke za umak, no u profesionalnoj kuhinji ipak postoji pravilo za sve, pa tako i za korištenje kuhače (drvene ili plastične) za miješanje. Nikako s metalnim predmetom kao što su vilica ili žlica jer oni mogu oštetiti tavu.
4. Štapnim mikerom pripremati pire krumpir
Pire krumpir je omiljeni kašasti prilog svake kuhinje, posebno ako u obitelji imate djecu. Najčešće se u skuhani krumpir dodaje mlijeko, vrhnje ili maslac, pa sve zajedno ručnim usitnjivačem spoji u kremastu smjesu. Vrlo je važno znati da su krumpiri prepuni škroba, a to znači da ih ne treba previše miksati i gnječiti. Ukoliko koristite mikser ili blender, škrob se zgusne i pretvara u ljepljivu masu, stoga, ako nemate gnječilicu", radije se poslužite običnom vilicom.
3. Noževi se peru u perilici za suđe
Bez obzira na veličinu noža kojeg koristite za rezanje i sjeckanje namirnica, isti se nikada ne bi trebao prati u perilici za suđe. Osim što se može oštetiti, onmože i izgrebati unutrašnjost perilice. Ostavite li ga u perilici, možete se na njega ozlijediti. Isto pravilo vrijedi i kada noževe perete u sudoperu – nikada ih ne ostavljajte zajedno s ostalim suđem, već ih odmah nakon upotrebe operite i obrišite suhom i čistom kuhinjskom krpom. To je uistinu sekunda posla, a vi zbog toga nećete strahovati da ste ga uništili jer je predugo bio u vodi ili se porezali jer ga niste vidjeli među silnim čašama i tanjurima.
2. Zaboravio sam oprati ruke prije kuhanja
Još nas u vrtiću uče koliko je važno pranje ruku prije jela, a kamoli prije kuhanja. Iako se većina namirnica termički obrađuje, svojim prljavim rukama prenijet ćemo bakterije na hranu koju nećemo jesti samo mi. U Hrvatskoj 75% odraslog stanovništva i 80% djece i omladine od 9 do 19 godina redovito pere ruke, ali svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku troši samo dva sapuna godišnje. Od posljedica bolesti prljavih ruku godišnje umire oko 3 milijuna djece širom svijeta.
1. Nepravilno održavanje daske za rezanje
Daska za rezanje je, nakon noža, drugi najbitniji predmet u kuhanju. Drvene daske se najčešće koriste jer je drvo, kao materijal, tvrdo i ne troši se toliko često kao plastika. No, drvo upija sve što se na njega stavi, pa tako i bakterije iz namirnica koje mogu doprijeti duboko u njegovu unutrašnjost. Drvene daske potrebno je redovito i pravilno održavati kako bi što dulje trajale, a to podrazumijeva detaljno ručno pranje, sušenje i redovito uljenje. A ukoliko je daska u vidljivo lošem stanju s dubokim rezovima i tamne je boje, poželjno ju je zamijeniti novom.
Žiri kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' slične će savjete dijeliti novim natjecateljima, koje ćemo upoznati u ponedjeljak, 4. rujna u 19:50 na RTL-u!