Na meksičkom jelovniku uvijek se nađe nezaobilazna kraljica - tortilja , osnova pikantnih jela koja se koristi kao omotač za meso ili povrće. Tortilja se razvalja u oblik palačinke te se peče na vrućoj tavi, a kao praviobrok postane tek kada se namirnice poput povrća, mahunarke i mesa 'zamotaju' u nju. Tako će večeras dečki iz Slavonskog Šamca složiti tortilju od piletine i povrća i to servirati kao glavno jelo na "djevojačkoj večeri" .
Postoje različite varijante punjenja tog popularnog jela jer se meksičha hrana, kao i u gotovo svim zemljama svijeta, razlikuje od regije do regije. Na sjeveru su karakteristična jela i proizvodi od crvenog mesa, na jugoistoku jela od piletine i povrća smnogo začina, a okolica Veracruza je pak najsklonija morskoj hrani. Osim toga, svaki kuhar voli pripremiti tortilju na svoj način i dodati joj sastojke po njegovom odabiru.
Izuzev tortilje, meksička kuhinja je vrlo poznata i po tacosu, quesadilli, enchiladoichimichangi, burittu, fajitii empanadi .Koliko je meksička kuhinja raznovrsna vidljivo je i po samim tanjurima na kojima obiluje paleta boja - uz sve vrste mesa, ribu i plodove mora, nezaobilazno je raznovrsno povrće kao prilog, a voće je najčešći desert. Kukuruz, grah, riža i mnoštvo vrsta ljutih papričica, rajčica i obilje mirisnih začina osnova su meksičke kuhinje. Voće, mango, papaja, avokado, kokosov orah, ananas, koristi se svježe i često se dodaje umacima.
Hoće li se Anto i Antonio dokazati u pripremi meksičkog jela ili im je bolje da se drže hrvatske kuhinje, pogledajte večeras u 21:40 na RTL-u!