Ostalo

Tradicionalni baklava recept - za baklavu koja se topi u ustima

U nastavku pročitajte baklava recept zbog kojeg će vaš kolač iz frižidera nestati u tren oka

RTL.hr
07.03.2021 06:00

Iako je prava kalorijska bomba, sočna i bogata baklava čest je gost na obiteljskim slavljima. U nastavku vam donosimo tradicionalni baklava recept kako biste na stolu poslužili kolač koji će svi ljubitelji slatkoga teško odbiti.

Za pripremu vam je potrebno:

Za nadjev:

- 900 g mljevenih oraha

- 100 g krupno nasjeckanih oraha

- 150 g šećera

- 250 g maslaca

- 100 ml ulja

Za preljev:

- 1 l vode

- limun

- 700 g šećera

Ostalo:

- 1 kg tankih kora

Baklava

(FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL)

Baklava recept :

Najprije u lonac dodajte šećer i prelijte ga vodom tako da bude dva prsta iznad šećera. Kuhajte zajedno oko 20 minuta dok gustoća otopine ne dođe između sirupa i vode. U skuhani preljev tada dodajte limun koji ste prethodno narezali na kriške pa sve zajedno ostavite neko vrijeme da se ohladi.

Sada tanke kore izrežite na veličinu pleha koji ćete koristiti. Prije nego što kore stavite u pleh, dobro mu nauljite dno. Sada istopite maslac na laganoj vatri i pomiješajte ga s uljem. U pleh najprije stavite tri kore koje ćeteprvotno premazati smjesom maslaca i ulja pa iznad kora dodajte nasjeckane orahe. Iznad potom naslažite dvije kore pa ih premažite smjesom ulja i maslaca. Zatim na kore ponovno dodajte mljevene orahe koje ste prije toga pomiješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte dok ne potrošite pripremljene sastojke.

Na kraju baklavu prekrijte s još tri kore, a svaku od njih, osim zadnje, premažite maslacem. Prije nego što je izrežete, baklavu lagano pritisnite rukama i izravnajte kore. Zatim je narežite u oblik dijamanta.

Sada svoj kolač stavite u pećnicu, najprije deset minuta na 190 stupnjeva, a kada dobije svijetlo smeđu boju, smanjite na 150 stupnjeva i pecite još 45 minuta.

Kako biste provjerili je li gotova, vilicom razmaknite baklave i pogledajte je li dno pečeno. Sada je prelijte hladnim preljevom vode, šećera i limuna, ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi pa prebacite u frižider. Najbolja je kada odstoji dan ili dva.

Ovo je bio tradicionalni baklava recept zbog kojeg će sigurno vaša baklavaiz frižidera nestati u tren oka.