Ostalo

Tri najvažnija savjeta kod izrade savršenog snijega od bjelanjaka

Bjelanjke možemo pripremati na niz različitih načina te ih kombinirati i s drugim namjernicama. Međutim, najčešće ih se koristi kod izrade tijesta i kolača, baš kao što su to u srijedu navečer činili i natjecatelji showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.

Press
26.10.2017 10:30

Bjelanjak je dio jajeta koji osigurava žumanjak i embrio koji se u njemu nalazi nakon oplodnje. Sadrži 15% proteina otopljenih u vodi, nešto malo ugljikohidrata i natrija te masti u tragovima. Koristi se kada god treba nadoknaditi mišićnu masu i proteine u serumu te je izvor svih esencijalnih aminokiselina.

Matea i Đurđica imale su zadatak pripremiti lijevano tijesto za pohanje pilećeg mesa. U smjesu senfa, chia sjemenki, žutanjaka i brašna na samom kraju dodale su i bjelanjke tučene u snijeg. Chef i član žirija showa, Mate Janković , pri obilasku jedinice nagovorio je Mateju da sama ručno istuče bjelanjke u snijeg. Mati je bilo zabranjeno dirati namirnice i kuhinjski pribor pa je savjetovao Mateju glasnim bodrenjem.

Ajmo, još, još! Samo ti udaraj penjačom! Lupaj dok ti ruka ne otpadne!", navijao je Mate, ujedno pokazujući Mateji kako je najbolje držati ruku da ne optereti zglob tijekom miješanja.

Idealan snijeg od bjelanjaka trebao bi biti lagan, gladak, ravnomjeran i pahuljast. Baš kako je Mate i savjetovao, ovo su tri najvažnije stvari kod izrade snijega:

1.Bjelanjke izvaditi iz frižidera i ostaviti ih na sobnoj temperaturi barem 30 minuta prije miksanja.

2.U čistu posudu s bjelanjcima potrebno je dodati prstohvat soli.

3.Ako koristite mikser, preporučljivo je započeti s manjom brzinom jer se tada kidaju proteini u bjelanjku - snijeg će zbog toga biti elastičniji, a zrak lakše prodrijeti u samu strukturu.