Ostalo

Trofejna plava riba koja živi u sjeni tune

Dva natjecateljska para kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' večeras će pripremati delikatesnu ribu koju hvale brojni hrvatski profesionalni kuhari.

Press
25.09.2017 11:20

Palamida je velika plava riba koju u pojedinim krajevima još zovu i palovnić, pastirica, polamida, polanda, smucaš ili šarica, jer je tamnomodre boje s naglašenom repnom perajom i izraženim kosim tamnim prugama na leđima te nema stalnog boravišta, već putuje otvorenim morem i hrani se drugom plavom sitnom ribom. Palamida je izrazito brza i spretna, ali i proždrljiva i neoprezna riba pa je ribari najčešće love mrežama, tzv. plivaricama, ili pomoću poznate ribolovne discipline panule, koja je posljednjih godina sve zanimljivija i traženija.

Odličan je izvor visokokvalitetnih proteina i raznih minerala i vitamina , ali je osobito kvalitetan izvor omega-3 masnih kiselina . Kako palamide ima u mnogim morima, u ribarnicama je dostupna tijekom cijele godine, a naročito u proljeće i jesen. Ako ste kupili cijelu ribu, tada ju je potrebno očistiti na način da se škarama odrežu leđna i u bočne peraje kako bi je lakše filetirali.

Meso palamide u posljednje je vrijeme izrazito cijenjeno, iako se njen okus oduvijek smatrao lošijim od okusa tune. No, s vremenom se takvo mišljenje promijenilo, pa je njeno snažno meso dobilo mjesto kakvo i zaslužuje u hrvatskoj gastro sceni. Priprema se na sve načine - veće ribe mogu biti masnije te su pogodne za grillanje, dok se za prženje riba treba narezati na odreske kako bi meso moglo biti jednako pečeno.

Palamida se sve češće nalazi na jelovnicima moderne kuhinje, ali i u dnevnim jelovnicima hrvatskih chefova. Član žirija Mate Janković nedavno se na Facebooku pohvalio kako je za svoju obitelj pripremao file i tatarski od palamide, te je kulinarskim fanovima u detalje objasnio i pripremu ovih delicija.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

I natjecatelji showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' će večeras pripremati palamidu, ali na način i prema receptu koji je odabrao žiri. Tko će se snaći u kombiniraju palamide i crnog sezama uz pire od slanutka i hrskavim povrćem za prilog, doznat ćemo u 21 sat na RTL-u!