Ostalo

U pripremi čokoladne glazure bitan je omjer!"

U kuhoboju pred polufinale kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', Tihana i Nikola poskliznuli" su se na čokoladni preljev svog tarta i napustili natjecanje za titulu najboljeg kuharsko-amaterskog para.

Press
25.11.2017 18:45

Tart je otvorena (nepokrivena) pita od prhkog tijesta, a može biti slatka ili slana, ovisno o onome čime se pokriva. Sestra i brat iz Daruvara pokušali su ispeći savršen tart s čokoladnom glazurom u 75 minuta.

Chef i član žirija, Mate Janković, pohvalio je Tihaninu i Nikolinu ideju i hrabar potez da u kuhoboju pripreme tart, unatoč tome što im nije uspio. Tijesto je bilo dobro ispečeno, no cjelokupni dojam upropastio je čokoladni preljev koji se nije stisnuo na vrijeme. A chef Tomislav Špiček zna i zašto!

Tart Tihane i Nikole nije se uspio stisnuti zbog krivog omjera, a ne zbog manjka vremena za hlađenje. Ganache je čokoladna krema koja može poslužiti kao glazura, čokoladni umak, čokoladna krema ili, pak, punjenje za praline ili čokoladne tartufe. Za pripremu iste trebaju samo dva sastojka, čokolada i slatko vrhnje. Omjer vrhnja i čokolade varira, ovisno o namjeni. Ako želite napraviti kremu kojom ćete nadjenuti tortu ili tart, treba vam omjer od 50 ml vrhnja na 100 g čokolade, dok za glazuru treba omjer 1:1", otkrio nam je Špiček.