Ostalo

U showu se napokon priprema janjetina!

Dva vrlo dobra para, Bada i Toca, te Silvijana i Marica, ne kriju sreću što danas pripremaju vrhunsku gurmansku deliciju.

Press
23.10.2017 18:00

Opće je poznato da je janjetina u Hrvatskoj pojam gastronomije i užitka stoga ne čudi činjenica da su bez nje rođendani, krštenja, vjenčanja i ostale svečanosti gotovo nezamislivi. U takvim prilikama svi očekujemo čuvenog janjca s otoka Paga ili pak ličkog, no s obzirom da su police trgovačkih lanaca pune janjetine nepoznatog porijekla, jednostavno smo primorani uzeti makar takvu i pokušati ju na najbolji mogući način pripremiti.

Budući da je janjetina bogata okusima, ne treba joj mnogo začina, ali se ona izvrsno slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicom. Te je začine najbolje sitno nasjeckati pa njima natrljati meso i ostaviti ga preko noći u hladnjaku u vrećici.Isto tako, važno je da janjetinu ne solite previše unaprijed jer će sol upiti njezine sokove i učiniti je presuhom. Tako marinirano meso možete upotrijebiti i za pripremu gulaša, a najpogodniji dio za to je definitivno plećka. Nakon što ste je propirjali na luku, janjetinu narezanu na kocke kuhajte u vodi s pasiranom rajčicom te raznim povrćem po želji. Ako se odlučite za roštilj ili pečenje u pećnici, najbolja su janjeća rebra, ali i rebra i but.

Meso nemojte zaboraviti povremeno zalijevati vlastitim sokom kako bi ostalo mekano. Odlučite li se za but bez kosti, možete ga puniti nadjevima kako bi bio još ukusniji, a odresci se mogu pohati ili kombinirati s drugim mesom u obliku ražnjića. Vrlo je važno meso uvijek peći na umjerenoj temperaturi. Cijelo janje tradicionalno se peče na ražnju, priprema na lešo s povrćem, a poseban specijalitet je i ispod peke s mladim krumpirima, povrćem i pokojom jabukom. Kao dobra zamjena peki može poslužiti vrećica za pečenje jer se meso i povrće peku u vlastitu soku.

Kako će ispeći janjetinu Bada i Toca te Silvijana i Marica, ne propustite saznati već od 21:10 sati na RTL-u!