Ugljikohidrati su izvor energije za sva bića. To su kemijski spojevi koji sadrže ugljik, vodik i kisik.Pod ugljikohidrate se uključuju jednostavni šećeri ili monosaharidi, poput glukoze i fruktoze, složeni šećeri oligosaharidi (saharoza i laktoza) te polisaharidi (glikogen, škrob i celuloza).
Sva hrana koja sadržava škrob i šećer ima visok postotak ugljikohidrata. Šećer, kruh, keksi, tjestenina, krumpir, žitarice i brašno najčešće su namirnice koje sadrže ugljikohidrate, a možemo ih pronaći u mnogim drugim namirnicama i prehrambenim pripravcima.
Ukratko, ugljikohidrati su vrlo rašireni i ima ih u velikom broju namirnica koje svakodnevno koristimo u prehrani. Čak i neke namirnice za koje ne bismo rekli da imaju ugljikohidrate, poput svježeg voća i povrća, graha, mahunarki i leća te gljiva ili pojedine vrste mesa, ipak ih sadrže u većoj ili manjoj mjeri.
Kandidati u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' naći će se u velikom problemu kada će večeras morati skuhati jelo koje ne sadrži ugljikohidrate pa će tako neki pogriješiti s odabirom namirnica.
Kako će proći večer bez ugljikohidrata, pogledajte u 21:10 sati na RTL-u!