U ljekovite svrhe kanabis se kao biljka koristi na Srednjem i Dalekom istoku, Južnoj Americi i Africi te Jugoistočnoj Aziji. Liječnici prijašnjih stoljeća aktivno su koristili biljku i proučavali njen terapijski učinak na liječenje različitih oboljenja.
Ulje konoplje ili kanabisa svoje je priznanje dobilo tek relativno nedavno nakon niza različitih istraživanja o sastavu i omjeru omega masnih kiselina korisnih za ljudsko zdravlje.
Osim idealnog omjera omega-6 i omega-3 masnih kiselina , ovo ulje bogato je esencijalnim aminokiselinama, v itaminima skupine B i vitaminom E .
Zahvaljujući svojem izbalansiranom sastavu, ulje sjemenki konoplje pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, sprječava razvoj osteoporoze i snižava razinu lošeg kolesterola u krvi.
Kod odabira ulja konoplje u trgovini obratite pažnju na deklaraciju i način proizvodnje. Za zdravlje je idealno hladno prešano i nefiltrirano ulje sjemenki kanabisa jer tako je osigurana njegova postojanost, trajnost i optimalna stabilnost svih biološki aktivnih komponenata.
Ulje konoplje ne smije se termički obrađivati i najbolje ga je koristiti u salatama, kao dresing ili dodatak juhama. Kao zamjena za maslinovo ulje konopljino se može koristiti u svim raw food receptima ili uzimati 1 – 2 žličice dnevno .
Još zanimljivih tema pronađite na portalu Dobar tek!