Kikiriki su koristili još i stari Maje i Azteci, a nakon što se proširio po Europi i Aziji ne prestaje biti dio brojnih jela i deserata.
Kikirki, maslac i ulje od kikirikija kroz svakodnevnu konzumaciju dokazano smanjuju opasnosti od kardiovaskularnih bolesti, a uz to obiluju i vitaminom E i B kompleksom, manganom i antioksidantima.
Mnogi ga izbjegavaju zbog velikog broja kalorija, ali je potvrđeno da umjerene količine kikirikija pomažu u kontroliranju tjelesne težine. Što se tiče ulja - svako je kalorično, ali ulje kikirikija nije rašireno u svakodnevnoj uporabi, stoga je manja vjerojatnost da će biti puno nekih pojačivača ili štetnih konzervansa. Ipak, podnosi visoku temperaturu, stoga je odlično za prženje i pohanje.
Jednako kao i s kokosovim uljem, i ulje kikirikija možete koristiti za skidanje šminke, pilinge lica i tijela te maske za suhe vrhove kose - omega 6 je blagotvoran sastojak s kojim ne možete promašiti!